Профілактика отруєння грибами

Останнім часом в Україні почастішали випадки отруєння грибами. Аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються   за їстівні печериці та сироїжки.
   Отруєння також можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас. 
        Необхідно правильно підготувати гриби до споживання. Багато пацієнтів стверджують, що варили гриби довго. Однак, важливо не тривале варіння, а декілька разів зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим (щонайменше тричі, через кожні півгодини варіння), а лише після того продовжити готувати страви.
      Основними симптомами отруєння грибами є: розлади харчового тракту: нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея; запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій та марення. При перших проявах цих симптомів негайно викликайте "швидку допомогу" та не займайтесь самолікуванням.
      Найдієвіша порада, яка стовідсотково вбереже Вас від отруєння грибами, - відмовтеся від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі i споживайте штучно вирощені гриби (печериці, гливи), що купуєте в магазинах.
      Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково врахуйте наступне:
"    ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів."    не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях."    якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його позбутися;"    намагайтесь збирати губчасті гриби - "білі", "бабки", "моховик" та ін. (в наших широтах від них найменша кількість отруєнь);"    якщо Ви зібрали гриби i принесли їx додому, ретельно перевірте їх перед тим, як починати готувати страви або робити заготівлі;"    не вживайте сирих грибів;"    готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.Гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.
Тростянецьке районне управління
ГУ ДПСС в Сумській області 

Комментариев: 0
Добавить комментарий