150 судових рішень, призупинені через карантин, набирають законної сили

Через зміни до процесуальних кодексів, які набрали чинності 2 квітня цього року, більша частина судових рішень України, ухвалених після уведення карантину, була поставлена "на паузу". Не виняток і наш Тростянецький районний суд. Доки триває карантин, судові рішення, строк апеляційного оскарження яких не закінчився до 2 квітня 2020 року, не набирають чинності.
У Тростянецькому районному суді Сумської області таких справ 158.

Йдеться про всі цивільні та адміністративні справи,  у тому числі про стягнення аліментів, розірвання шлюбу, стосовно майнових спорів тощо. Про це повідомляє офіційний сайт Тростянецького суду.
І це могло б продовжуватися до офіційного завершення карантину, оскільки строк апеляційного оскарження, від закінчення якого залежить набрання законної сили судовим рішенням, законодавцем був продовжений на весь строк дії карантину.
Втім, 16 липня 2020 року в газеті «Голос України» опубліковано Закон України від 18.06.2020 № 731-IX “Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України щодо перебігу процесуальних строків під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України”, яким  удосконалено норми ГПК України, ЦПК України, КАС України в частині перебігу процесуальних строків під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України для запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).
Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, тобто з 17 липня 2020 року.
Прикінцевими та перехідними положеннями указаного Закону передбачено, що процесуальні строки, які були продовжені відповідно до пункту 3 Прикінцевих положень ЦПК України, пункту 3 Прикінцевих положень КАС України в редакції Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» №540-IX від 30 березня 2020 року, закінчуються через 20 днів після набрання чинності Законом України від  18.06.2020 № 731-IX.
Таким чином, фактично Верховна Рада України, ухвалюючи 18.06.2020 цей Закон, розблокувала процес набрання судовими рішеннями законної сили, які ухвалювались під час дії карантину.
Строк апеляційного оскарження судових рішень, які не набрали законної сили станом на 02 квітня 2020 року закінчується 06 серпня 2020 року, через 20 днів після 17 липня 2020 року.
Отже, усі ті судові рішення, які були ухвалені за період карантину, стосовно яких не буде подана апеляційна скарга, наберуть законної сили через 20 днів, а учасники справи зможуть отримати виконавчі листі з метою звернення рішень суду до виконання.

Комментариев: 0
Добавить комментарий