З настанням осінньої пори в Україні все частіше реєструються випадки отруєння дикорослими грибами.
Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.
Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять отруйні сполуки, що вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки. Із 2 тисяч видів грибів в Україні, їстівними вважаються щонайбільше 500.
Кому не можна їсти гриби:
Навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати:
- жінкам у період вагітності і грудного вигодовування;
- дітям до 12 років;
- людям літнього віку.
Симптоми отруєння грибами:
ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:
- різкий біль в животі,
- нудота чи блювота, діарея,
- підвищення температури тіла,
- зниження пульсу,
- задуха,
- судоми,
- запаморочення,
- марення, поява галюцинацій,
- відтік крові від кінцівок (холодні руки таноги).
За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря та не займайтесь самолікуванням, це небезпечно для життя! Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Щоб запобігти отруєнню грибами Держпродспоживслужбарекомендує:
- краще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торгівельній мережі;
- не купуйте гриби на стихійних ринках, вздовж автомобільних шляхів;
- не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки;
- не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
- якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його позбутися;
- не куштуйте сирі гриби.
- готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
- зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Бережіть себе та своїх рідних!
Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Охтирського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Сумській області.