Церковна парафія в Гребениківці відзначила храмове свято

Пантелеймонівська церковна парафія Гребениківського храму Боромлянської громади Сумської області діє вже понад чверть століття. Відома тим, що є першою в Тростянецькому благочинні, яка вийшла з підпорядкування московського патріархату і два роки тому, відразу після звільнення села від російської окупації, перейшла до складу Православної Церкви України. На минулих вихідних у громади було храмове свято - вшановували Святого Великомученика Пантелеймона.

Церква у Гребениківці була побудована у 2004 році, яку спочатку освятили на честь Олександра Невського. Однак парафія не прийняла у свою назву ім`я російського князя і назвала її на честь святого цілителя Пантелеймона. Тому 27 липня у Гребениківці - храмове свято. 
Божественну літургію провів благочинний Тростянецького благочиння, настоятель Гребениківського храму протоієрей Роман Кулішов. Серед присутніх на святковому богослужіння була і група вірян з Тростянця - місцевої парафії Великомученика Юрія Переможця ПЦУ, які прибули на запрошення настоятеля храму. 
Вітаючи парафіян він відзначив, що вперше їхня церковна громада вшановує великомученика Пантелеймона 27 липня, а не в серпні, як було до цього. Нинішній рік Православна Церква Україна відліковує свята по-новому - за Новоюліанським календарем. Тому і така поправка на два тижні. 
Божественна літургія проходила своїм належним чином, яку прикрашали своїм співом церковний хор. Настоятель храму помолився за Україну, воїнів, які захищають нашу землю від ворога, дітей і всіх людей. Благочинний навів багато прикладів, якою твердою повинна бути наша віра у Бога, Україну, перемогу.
У зверненні до вірян отець Роман розповів за життя великомученика  цілителя. Той усе своє життя допомагав хворим, обтяженим і убогим. Лікував усіх задарма, хто до нього звертався, зцілюючи їх іменем Ісуса Христа. Через заздрощі недруги донесли імператору, що Пантелеймон лікує ув'язнених християн. Роздратований Максиміліан наказав стратити зціленого, який прославляв Христа, а святого Пантелеймона піддав жорстоким тортурам, але з усіх знущань великомученик виходив неушкодженим. Зрештою, його кинули в клітку до диких звірів, але звірі почали лизати йому ноги. Потім наказали відтяти голову, але з рани потекло молоко, а оливкове дерево до якого був прив'язаний святий, раптом вкрилося плодами.
Після літургії парафіяни мали можливість приложитися до ікони святого великомученика Пантелеймона та просили про духовне і фізичне зцілення. На виході з храму кожен прихожанин отримав солодкі пиріжки з напоєм. А завершилося вшанування храмового свята у відомому урочищі "Образ", де всі бажаючі мали змогу помолитися, набрати освяченої води і скупатися в купелі з цілющою водою.

Комментариев: 0
Добавить комментарий