Спека та відключення світла. Як уберегтися від харчового отруєння

Українці знову зіткнулися з проблемою повернення графіків вимкнення електроенергії. В такому разі найбільше страждає холодильник, особливо в цю аномальну спеку, яка накрила країну в липні. Відключення електрики впливає на неможливість дотримання температурного режиму, зокрема у холодильниках. Водночас тривале перебування продуктів без належного температурного режиму здатне призвести до їхнього псування та, як наслідок, спричинити важкі харчові отруєння. Це може стати додатковим фактором і причиною виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. 

З метою попередження їх виникнення необхідно дотримуватись простих, але важливих правил:

заморозьте контейнери з водою, щоб мати можливість зберегти температуру ваших продуктів при температурі 4 градуси і нижче, якщо вам доведеться їх дістати з холодильника;

за можливості придбайте сухий або блоковий лід. Зберігати блоковий лід слід в морозильній камері для подальшого використання в холодильнику;

коли вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, якомога довше. Якщо дверцята залишаються закритими, продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці, тому важливо повністю завантажувати морозильну камеру. Якщо вам необхідно витягнути якийсь продукт з морозильної камери, краще покласти на його місце пластикову пляшку з водою - завдяки замерзлій рідині в холодильнику акумулюватиметься холод, а самому приладу знадобиться набагато менше енергії, щоб підтримувати температуру. Якщо електроенергія відключена більше 4 годин, помістіть лід (контейнери із замороженою водою) до продуктів у холодильник;

продукти харчування, які швидко псуються, можна короткий термін зберігати у термоконтейнері (термопакетах) з холодоелементами, а також у погребі чи підвалі в закритих ємкостях, щоб не було доступу до них комах чи гризунів.

важливо! не перевіряйте їжу на смак. Якщо маєте сумніви щодо її безпечності – краще викиньте відразу. Також позбудьтеся продуктів, які швидко псуються. Це стосується м’яса, риби, нарізаних фруктів та овочів, яєць, молочних продуктів та їх залишків, якщо вони зберігалися більше ніж чотири години без електроенергії або джерела холоду;

не робіть закупку харчових продуктів, що швидко псуються про запас. Слід робити запас лише тих харчових продуктів, які не потребують спеціальних температурних умов зберігання (крупи, консерви тощо).

не готуйте страви, особливо швидкопсувні, «із запасом», у разі повторного споживання обов’язково піддавайте термічній обробці;

самі страви робіть якомога простішими, з мінімальною кількістю інгредієнтів. Найкраще зберігаються добре виварені або тушковані продукти;

оминайте місця стихійної торгівлі, купуйте харчові продукти лише у стаціонарних закладах торгівлі або на санкціонованих ринках;

уважно вивчайте маркування, перевіряйте терміни придатності до споживання харчових продуктів, за найменших сумнівів щодо якості – не купуйте такі продукти;

не купуйте м’ясні, рибні, кондитерські вироби, консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах;

не слід забувати й про воду, адже вона також є одним із видів харчових продуктів. Для пиття та приготування страв використовуйте чисту питну воду з відомих джерел;

на випадок відсутності водопостачання подбайте про необхідний запас бутильованої питної води промислового виробництва або вживайте воду набрану з перевірених джерел водопостачання (бювети, колодязі тощо) попередньо піддавши її додатковому кип’ятінню;

дотримуйтесь правил особистої гігієни, ознайомте з ними дітей та ретельно стежте за тим, щоб вони їх виконували.

Відтак, якщо ви після вживання будь-якої їжі відчули погіршення самопочуття – підвищення температури, нудоту, блювоту, діарею тощо, обов’язково зверніться за медичною допомогою!

Охтирське Районне Управління Держпродспоживслужби


Комментариев: 0
Добавить комментарий