Що не так з сонячною електростанцією: у Тростянці чекають пояснень від «Сумиобленерго»

Сонячна електростанція у Тростянці Сумської області, побудована у 2021 році за гроші німецьких інвесторів, до цих пір не експлуатується. Успішно проведені всі випробування, мережі підведені до підстанцій для включення. Але вже три роки, як важливий об`єкт не експлуатується. 


Нещодавно ця тема стала предметом гострої дискусії на сесії Тростянецької міської ради. За словами мера громади Ю.Бови, в "Сумиобленерго" постійно вишукують якісь "зачіпки", аби потягнути час з підключенням. То був період, коли вони не могли з`ясувати власника кабелю, яким об`єкт під`єднується з трансформаторною підстанцією сумських енергетиків. Потім причиною стала перевантаженість енергетиків через позапланові ремонти об`єктів, які були пошкоджені внаслідок російських атак.

Питань немає, для обленерго сьогодні важкий період. Ворог постійно цілить у об`єкти критичної інфраструктури, до яких відносяться і енергетичні. Доводиться ремонтним бригадам виїжджати на ліквідацію наслідків російських обстрілів. Але ж не весь час йде на ці роботи. Не менш важливо працювати і над резервами у забезпеченні регіону електроенергією. Тростянецька сонячна електростанція може виробляти в рік до 5,6 Мега\ват електроенергії. Але вже який рік мусолиться питання з пуском цього об`єкту.  

Тому тростянецькі депутати вирішили на наступну свою сесію запросити представників “Сумиобленерго”, аби ті пояснили, до якого часу пуск сонячної електростанції в Тростянці буде відкладатися. В міській раді упевнені, що представник "Сумиобленерго" прибуде на сесію, адже має і свій інтерес від міськради. На сесію готується кілька рішень, не пов`язаних з сонячною енергетикою, по розміщенню на території Тростянецької громади кількох нових об`єктів “Сумиобленерго”. 

Комментариев: 0
Добавить комментарий