«Не мовчи!»: у Тростянці пройшла мирна акція на підтримку військовополонених

У суботу 8 червня в центрі Тростянця Сумської області пройшла акція на підтримку військовослужбовців ЗСУ та інших українців, які перебувають у російському полоні. На акцію зібралися понад пів сотні людей. Серед них - представники патріотичних громадських організацій "Центурія", «Вірні завжди». Активісти тримали в руках плакати з написами:: «Поки ти прокидаєшся в теплому ліжку – морпіхи в катівні», «Поверніть полонених додому», «Полон це пекло», «Слава захисникам України» та інші. 


  • Це як нагадування людям про те, що триває війна і що в ній немало тих, хто потрапляє у ворожий полон. Там наших співвітчизників катують, до них не допускають медиків, їх убивають, - говорить молода активістка громадської організації "Вірні завжди", тростянчанка Ганна. 
  • Ми тут на підтримку всіх людей, яких полонили росіяни, за всіх їх болить душа, бо вони там знаходять у нелюдських умовах і такими акція ми хочемо нагадати суспільству, владі і всьому світу про велику проблему. Це мінімум, що ми можемо для них зробити, - говорить тростянчанин Ігор, активіст громадської організації "Центурія". 

Учасники акції вказували на необхідність об`єднання сил громадськості, української влади і міжнародних організацій для того, щоб світ бачив і реагував на злочини росіян, сприяв визволенню військовополонених – прикордонників, морпехів, азовців, нацгвардійців та інших.


  • Мій онук Максим вже більше двох років знаходиться в російському полоні. Потрапив до нього під час боїв під Донецьком, - говорить учасниця акції Надія Степанівна.
  • В полоні перебуває мій брат, він морський піхотинець, в полон потрапив у Маріуполі під час прориву. Його вже тримають понад двадцять шість місяців, - говорить молода жінка.
  • Мій син Сергій, тростянчанин, потрапив у полон у квітні 2022 року. По цей час ми нічого про нього не знаємо, - говорить мама полоненого.   

Учасників акції активно підтримували як перехожі, так і водії автівок, які проїжджаючи повз мирний пікет, сигналили. А ось місцевій поліції це не надто сподобалося, патрульні відреагували … відібранням показань від одного з організаторів акції, очевидно для оформлення протоколу про адмінправопорушення.

  • Під час військового стану без погодження з військовою адміністрацією проведення масових заходів заборонено, - прокоментував один з поліціянтів.

Учасники акції, коментуючи в`їдливість правоохоронців, cказали, що це вперше в їхній практиці таке негативне ставлення до мирної патріотичної акції з боку представників органів державної влади. Тим більше, що вони погоджували свій захід з представниками влади.

Комментариев: 0
Добавить комментарий