Тростянецький суд на 10 років позбавив волі російського ката за жорстокість до цивільного населення

На початку червня цього року вироком Тростянецького районного суду Сумської області засуджено на 10 років позбавлення волі військовослужбовця збройних сил рф за порушення законів та звичаїв війни. Судовий розгляд здійснювався в порядку спеціального судового провадження за відсутності обвинуваченого. Справу вів суддя Олександр Огієнко

Судом установлено, що на початку березня 2022 року під час окупації села Боромля Охтирського району Сумської області російський військовослужбовець, перебуваючи на перехресті доріг у напрямку села Новгородське Охтирського району, зупинив автомобіль.
Автівкою керував чоловік - цивільна особа. Під час спілкування з ним, російський військовослужбовець наказав ще трьом невстановленим під час досудового розслідування військовослужбовцям ЗС РФ здійснити постріли у коліна водія. 
В подальшому, незважаючи на численні прохання останнього не спричиняти йому тілесних ушкоджень, російський військовослужбовець наказав все тим же трьом військовослужбовцям вбити чоловіка шляхом розстрілу. Однак у цей час російські солдати отримали чи то інформацію, чи наказ про необхідність переміщення в інше місце.
 Потерпілий, скориставшись відсутністю уваги з їх боку, сховався у будівлі поруч, де і перебував доки не минула загроза його життю.             
Винуватість російського військового у порушенні законів та звичаїв війни, що передбачене міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, а саме порушенні ст. 33 Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12.08.1949 визнано судом доведеною на підставі сукупності досліджених судом доказів.
Цивільний позов у кримінальному провадженні не заявлено.

Вирок ще може бути оскаржений в апеляційному порядку.

Комментариев: 0
Добавить комментарий