Реформуємось: замість звичних середніх шкіл у Тростянецькій громаді буде три ліцеї

З наступного навчального року в Тростянецькій громаді Сумської області буде замість звичних шкіл три ліцеї - на базі школи №5, школи №2 і школи №3. Гімназій не буде жодної. А всі інші заклади освіти перетворюються на філії цих трьох ліцеїв. Таке рішення нещодавно прийняли депутати на сесії Тростянецької міської ради.

Виключенням з правил з приставкою “поки що” є лише Кам`янська школа, у якої чисельність учнів дозволяє ще рік пробути у статусі закладу середньої освіти школи 1-3 ступенів.  
Перед винесенням питання на сесію міської ради в освітніх закладах пройшли громадські слухання, де з одного боку представники влади виклали вимогу законодавства щодо оптимізації шкіл, а з іншого вислухали позиції вчителів, батьків.
Наприклад, Білківський заклад тепер буде філією ліцею №2, школа №1 - філією ліцею школи №5. А школи так званої російськомовної зони - стануть філіями ліцею №3. Зрозуміло, що навчальні заклади стрімко зростуть по чисельності. Так, у школі №5 з наступного навчального року навчатиметься понад тисяча дітей. Ліцей третьої школи теж матиме більше тисячі дітей. А ліцей другої школи - біля 650 учнів. 

Реформа складна, бо держава освіту поставила перед фактом, що з наступного року заклади, де менше 45 учнів, не будуть фінансуватися державою. А з 2026 року ця планка підніметься до рівня 60 учнів. Через що доведеться приєднувати до одного з ліцеїв Камянську школу. Це серйозний виклик. І якщо цю реформу не провести зараз, не провести реструктуризацію відповідно до нових законодавчих норм, то після двох років бездіяльності громада буде вимушена позакривати більшість маленьких шкіл. 
Реформування ж дозволить максимально зберегти той педагогічний персонал, який є, і зберегти також всі заклади. Як це було зроблено з школою у Буймері, яку свого часу приєднали, як навчальний корпус, до школи №5. В цьому до речі є і зовсім не дотичний до навчального процесу інтерес - дороги. Закриття в селі діючої на сьогодні школи додасть клопоту перевозити цих дітей кудись в інше місце. Наприклад, з Семереньок у Тростянець. Це понад двадцять п`ять кілометрів в один бік.  А це - транспорт, бензин плюс їзда по убитим дорогам.  Як почуватимуть себе після такої трясовини маленькі першачки?

Більшість закладів до кінця травня вже будуть перейменовані. На той час вже буде завершено навчальний рік, випускники отримають атестати про закінчення шкіл. А 1 вересня, коли учні після літніх канікул повернуться, то будуть вони формально навчатися у зовсім інших закладах.
- Але про жодне закриття якогось навчального закладу мова не йде. Наше завдання вчити дітей далі, - зазначив мер.
До речі, реструктуризація для Тростянеччини - справа не така вже й нова. Вже кілька років у сусідній Боромлі сільську школу перепрофілювали у ліцей. І вже звикли. 

Комментариев: 0
Добавить комментарий