Виклики часу: на Тростянеччину продовжують їхати вимушені переселенці

В Тростянецькій громаді Сумської області за два останні місяці, відколи рф збільшила інтенсивність обстрілів прикордонних територій, кількість прибулих в громаду внутрішньо переміщених осіб зросла з півтори тисячі до майже двох. Таку статистику озвучили вчора на сесії Тростянецької міської ради під час розгляду звіту життєдіяльності громади з початку року. 

Через Тростянець переїжджає багато переселенців. Хтось їде далі вглиб країни. Але значна частина не просто зупиняються – вони тут залишаються надовго. Жити є де – для вимушених переселенців  створено п`ять Центрів для ВПО – два в місті і три в сільській місцевості. Ще один на 100 місць добудовується в урочищі Нескучне. 

Людей, які залишили власні домівки через ворожі обстріли, також розміщують у комунальному гуртожитку. Багато кого забрали до себе родичі, надають прихисток навіть незнайомі жителі громади – 78 власників домоволодінь надали безплатно власні квартири чи будинки понад півтори сотні переселенцям. Тут люди мають можливість жити, відпочивати, харчуватися. Для тих, хто надає прихисток, виплачується державна допомога на покриття житлово-комунальних послуг – у першому кварталі виплачено 188 тис. грн. компенсації. 82 родини ще очікують отримання тимчасового житла. 

Є серед вимушених переселенців і такі, які приїхали на кілька днів, перечекати у надії швидко повернутися додому після того, як уповільниться інтенсивність обстрілів. Таких людей в громаді теж підтримують – вони реєструються у відділі соціального захисту населення, де їм надається одяг, продукти, ліки, засоби гігієни. Родинам допомагають з поновленням онлайн-навчання у школах разом з учнями громади. 

На сесії міської ради була висловлена вдячність всім місцевим мешканцям, хто долучаються та допомагають біженцям. «Ці люди роблять неймовірне, діляться своїм, підтримують переселенців, розуміючи, наскільки складний період ті переживають», - сказав звітуючи на сесії міський голова Ю.Бова.

Матеріал підготовлений завдяки фінансовій підтримці Української Асоціації Медіа Бізнесу за гроші “Німецького Фонду Маршалла з США” та “Українського Медіа Фонду”
Комментариев: 0
Добавить комментарий