У Тростянецькій громаді один суддя працює за п`ятьох

Вже тривалий час Тростянецький районний суд Сумської області працює в умовах кадрового дефіциту - з 5 суддів за штатом сьогодні правосуддя здійснює лише один суддя. 

Формально у штаті суду рахується двоє суддів, Три посади є вакантними. Однак суддя М.В.Щербаченко починаючи з квітня 2024 року перебуває у довготривалій відпустці. Правосуддя здійснює лише один суддя О.О.Огієнко, який також є головою цього суду, виконуючи відповідно адміністративні повноваження. Крім того, цей суддя є єдиним слідчим суддею на території міста Тростянця, Тростянецької та Боромлянської територіальних громад Сумської області, і для розгляду невідкладних клопотань слідчих чи прокурорів йому часто доводиться чергувати в суді і вихідні дні.

Надмірне перенавантаження призвело до того, що увесь обсяг справ і матеріалів, які надходять до суду, передаються для розгляду лише одному судді. Вже сьогодні відчутною є затримка у роботі – на середину травня у судді Огієнка перебувало 832 справи, з яких розглянуто 541, залишок нерозглянутих справ становить 291. Збільшуються строки розгляду справ і матеріалів. І така негативна тенденція продовжує набирати оберти.

Перенавантаженість одного судді неминуче призводить до зростання кількості справ та матеріалів, перешкоджає призначенню та проведенню розгляду справ у визначені законом строки.

Ситуацію могла б поправити Державна судова адміністрація України, в повноваженнях якої є чи то призначення нового судді, чи бодай відрядження на певний період у Тростянець когось із суддів з інших регіонів України. Відповідне звернення Тростянецький суд надіслав у вищу судову інстанцію. Однак відповідь надійшла негативна: «На даний час відсутні підстави для відрядження судді до Тростянецького районного суду Сумської області".

В районному суді сподіваються, що компетентні органи держави найближчим часом все ж зможуть вжити заходів для покращення кадрової ситуації у їхньому суддівському корпусі, а також на розуміння людей, справи яких затягуються у розгляді, бо немає у тому вини суду.

Комментариев: 0
Добавить комментарий