Митрополит Епіфаній від Тростянецької громади прийняв вишитий рушник та мотанку

   

   Наприкінці минулого тижня у столичному Митрополичому домі Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній зустрівся з Тростянецький міським головою Сумської області Юрієм Бовою та настоятелем найбільшого у Тростянецькій громаді Вознесенського храму протоієреєм Олександром Карпцем.


   Нинішній рік для Тростянецької громади в плані розбудови Православної Церкви України є історичним. В січні створюється Тростянецьке благочиння. В лютому з під московської УПЦ переходить до Православної Церкви України парафія Вознесенського храму. Згодом формується ще одна парафія ПЦУ - Великомученика Юрія Переможця. Тому зовсім не випадковою була зустріч Блаженнішого Митрополита з представниками цієї громади. 

Прикметно, що вона відбулася після святкування Дня тезоіменитства Блаженнішого Митрополита Епіфанія (День небесного покровителя, або День Ангела), тому подарунки були цілком доречні. Мер подарував Блаженнішому   вишитий тростянецькими дітьми рушник із символікою України та мотанку, як символ незламності українського народу. Натомість митрополит віддячив книжками та пам`ятними іконками святитетя Єпіфанія.     

   Під час зустрічі обговорювалися і серйозні теми, як то ситуація на Сумщині в контексті російської агресії, а також, що пов'язані з релігійною та міжконфесійною сферами. 


  • Це була узагальнююча зустріч без очевидної конкретики. Так би мовити, знайомство. З іншого боку вона була потрібна та важлива і для православних Тростянецької громади, і для міського голови. Побачитись, почути одне одного, визначити спільні дії на перспективу, - прокоментував результати зустрічі протоієрей Олександр Карпець.   

   Однозначно, що прийом мера і священника найбільшого в громаді храму у Митрополичому домі – це не просто подія. Це певний сигнал того, що на переході Вознесенського храму до ПЦУ справа в Тростянецькій громаді не зупиниться. Опитування населення, яке проводилося кілька місяців тому, показало, що 80 відсотків жителів Тростянця бажають, аби обидва храми міста перебували в одній Церкві – Православній Церкві України. Парафія Благовіщенського храму, як бачимо, з переходом не поспішає. Вичікує і продовжує перебувати в УПЦ, яке має кремлівське коріння. Як позбутися цього хворобливого стану і прокинутися нарешті від «летаргічного сну»? В ПЦУ вважають, що потрібен ще й рух з низів, активність самих парафіян. 

  • Поки що я чую як від священників УПЦ, так і від парафіян лише активність на словах, мовляв, все буде добре, ми за єдину церкву. Але далі слів нічого не відбувається, - каже отець Олександр.

   Так, на виході Закон про заборону на території України московського патріархату. Верховна Рада зможе його ухвалити вже на початку цього літа. Він може допомогти, в тому числі і багатьом парафіям Тростянецької громади, нарешті вийти з полону «руського міра», перестати молитися путіну, а стати на службу Богу.

Комментариев: 0
Добавить комментарий