Від інтеграції ВПО в територіальну громаду вигода обопільна: опитування

На сьогодні в Тростянецькій громаді Сумської області перебуває близько 1,9 тисячі  вимушених переселенців з різних регіонів Україна. Це додатковий тягар для місцевої громади чи нова можливість у використанні потенціалу інтеграції? Місцева газета «НТ Тиждень» провела опитування серед жителів громади і експертів з питанням, наскільки важливою є адаптація ВПО для громади, яка приймає вимушених переселенців.


Після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, кількість ВПО в Тростянецьку громаду Сумської області збільшилася в кілька разів у порівнянні з початком 2022 року. Якщо до великої війни у Тростянці в пері­од АТО перебувало не більша ста вимушених переселенців, то нині біля двох тисяч.

Опитування показало, що в Тростянецькій громаді з розумінням ставляться до вирішення проблем переселенців. Для їх прихистку використовуються комунальні готелі, гуртожитки, центри для ВПО. І пересічні громадяни готові підставляти свої плечі - біля півтори сотні переселенців добровільно прихистили у своїх домоволодіннях або квартирах мешканці Тростянецької громади. 

Щодо інтеграції ВПО в громаду, то більшість опитаних вважає доцільним співпрацювати місцевій влади та третьому сектору з активними людьми з числа переселенців. Це може бути потужний і корисний потенціал. Більше того, 25% опитаних вважають, що така співпраця допоможе не тільки оперативно вирішувати проблеми ВПО, а й розвиватися самій громаді. Ще 12% опитаних вважають потрібним застосовувати місцевій владі механізм надання мікрогрантів для активістів ВПО на реалізацію суспільно-важливих проєктів. 

 Багато що залежить і від влади, і від комунальних, соціальних служб, громадських активістів. Вигода від інтеграції ВПО в громаду – обопільна. Особливо, враховуючи затяжний характер перебування переселенців. Частина опитаних громадських активістів вважає, що для цього потрібна спеці­альна місцева програма залучення потужного потенціалу інтеграції вимушених переселенців. А самим ВПО не зайвим би було створити свою громадську організацію – раду ВПО, яка б представляла інтереси біженців, в т.ч. і у стосунках з владою. Поки що в Тростянецькій ОТГ її немає.


Матеріал підготовлений завдяки фінансовій підтримці Української Асоціації Медіа Бізнесу за гроші “Німецького Фонду Маршалла з США” та “Українського Медіа Фонду”
Комментариев: 0
Добавить комментарий