На Тростянеччині вибірково інспектуються умови проживання вимушених переселенців

   На сьогодні в Тростянецькій громаді Сумської області перебуває близько 1,9 тисячі вимушених переселенців. Для їх прихистку використовуються комунальні готелі, гуртожитки, центри для ВПО, порожні будинки в сільській місцевості. А ще біля півтори сотні переселенців добровільно поселили у своїх домоволодіннях або квартирах мешканці Тростянецької громади.

   Робиться це за програмою «Прихисток», яка передбачає безоплатний прихисток ВПО з компенсацію власникам будинку чи квартири за житлово-комунальні послуги, якими користуються вимушені переселенці у цих домоволодіннях. За квітень ц.р. вартість такої компенсації за одну людину по Тростянецькій громаді складала 458 грн.

Останнім часом до переселенців, які проживають за програмою «Прихисток», приходять з перевірками працівники відділу соціального захисту населення Тростянецької міської ради. 

  • Такі оселі перевіряються вибірково. Метою є пересвідчення у достовірності інформації, яку власники житла надають органу місцевого самоврядування, - розповідає начальниця відділу соціального захисту населення Тростянецької міської ради Світлана Соболь. – Це робиться відповідно до постанови уряду, якою за надання послуг переселенцям передбачена компенсація витрат за прихисток внутрішньо переміщених осіб. 

Цією ж постановою передбачено, що органи місцевого самоврядування уповноважуються проводити вибіркові перевірки інформацій, яку подають власники житлових приміщень при поданні заяви на компенсацію за прихисток людей, які мають статус ВПО. Зокрема, перевіряються факти проживання вимушених переселенців за вказаною адресою, їхні особисті документи – паспорт, ідентифікаційний код та довідка внутрішньо переміщеної особи, а також довідка про їхню реєстрацію.

Також перевіряється факт оплатності чи безоплатності прихисту ВПО.   

Матеріал підготовлений завдяки фінансовій підтримці Української Асоціації Медіа Бізнесу за гроші “Німецького Фонду Маршалла з США” та “Українського Медіа Фонду”
Комментариев: 0
Добавить комментарий