Депутати Тростянецької міськради перейменували понад сто вулиць і провулків громади

   У Тростянці Сумської області вже немає вулиць з назвами типу Ватутіна, Герцена, Жовтневої, Першотравневої, Пролетарської, Островського та ще понад ста подібних назв з пострадянським та комуністичним корінням. Проте тепер є вулиці, названі на честь загиблих тростянецьких героїв-захисників - Івана Мартиновського, Дмитра Євдокимова, Ігоря Шинкаренка… І ще багато українських героїв, культурних діячів, воєначальників увічнені в нових назвах об`єктів топонімії.

   Перейменуванню передували вуличні та провулкові громадські обговорення, які давали свої пропозиції. Були пропозиції і від створеної міськрадою робочої групи. Було кілька спроб винести питання на сесію. Але далі обговорень справа з місця не рухалась. Причина в поверхневому і не змістовному підході до перейменувань. Один з таких прикладів навів на сесії міський голова Ю.Бова, який розповів, як депутатка Надія Шевлякова пропонувала перейменувати вулицю Першотравневу на … Травневу. І подібних пропозицій було багато, коли пропонувалися Квітникові, Медові, Липові, Пахучі, Дубові і таке інше. Не назви вулиць, а назви саджанців в якомусь лісовому господарстві. Натомість багато таких вулиць мають історичні корінні, є чимало видатних наших земляків в галузі культури, мистецтва та інших сфер. Останні два роки великої війни рф проти України підказали назви, пов`язані з героїкою земляків, які загинули захищаючи Батьківщину, увічнення в назвах вулиць і площ наших визволителів від окупації.

   Це все було враховано. Тепер вже немає вулиць Пушкіна, Гагаріна, Мічуріна, Першого Травня, Ватутіна, Кутузова, Глінки і Чернишевського. Перейменували і кілька вулиць, пов`язаних, здавалося б, із б незаплямованими місцевими постатями. Наприклад, в Гаївському мікрорайоні перейменували вулицю Ірини Ярмош. Як показали архіви, вона була не тільки партизанкою-зв`язковою, а й задовго до Другої світової була завербована, як таємна агентка КДБ. Тепер ця вулиця носить ім`я Ніни Матвієнко, яку в Гаю знають не з телевізорів. Свого часу ця відома співачка виступала з концертом у місцевому клубі. 

   Зникли з місцевого топоніму і цифрові назви - 30 років Перемоги, 8-е березня, 1 травня. Натомість є вулиця Свободи, Героїв Азова, Січових стрільців, Національної гвардії, Героїв Майдану, Національного спротиву. В межах деколонізації топоніміки перейменували вулиці та провулки і в більшості сел старостинських округів громади: найбільше в Люджі - 10, найменше в Семереньках - 1. В Мартинівці, наприклад, перейменовано 5 вулиць, Буймері - 3, в Печинах - 4…

   Рішення прийнято на останній сесії міської ради 17-ма голосами присутніх депутатів. Проти - жодного голоса. Загалом перейменовано 62 вулиці і провулки міста і ще понад сорок вулиць і провулків в сільській місцевості.

Комментариев: 0
Добавить комментарий