Яку небезпеку несе укус кліща і як від нього захиститись?

Під час весняної прогулянки в лісі, парку, чи навіть в сквері виникає ризик укусу кліща. З початком весни кліщі виходять із стану діапаузи (зимівлі) і активно з’являються не лише на землі, в траві, а й потрапляють  на невисокі кущові рослини.



    Чим небезпечний укус кліща?


 Кліщі можуть бути переносниками збудників таких небезпечних захворювань, як кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт та інших. Збудники  цих захворювань потрапляють у наш організм під час присмоктування кліща.

     Першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, ломота у всьому тілі і млявість. Якщо не провести лікування на ранній стадії, хвороба може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м'язів, нервової і серцево-судинної системи, і навіть до інвалідності. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100%.

Кліщовий вірусний енцефаліт починається з головного болю, гарячки, нудоти, блювоти, порушення сну. При цьому захворюванні переважно уражається центральна нервова система, що може призвести до інвалідності, а в окремих випадках – до летальних наслідків. Заразитися можна не лише під час кровосмоктання кліща, але також якщо випадково його розчавити або розчесати місце укусу.


Як уберегтися від кліщів?


  • Якщо ви зібралися на прогулянку, насамперед подбайте про відповідне вбрання: найбільш безпечним буде одяг світлого кольору із довгими рукавами, манжети повинні прилягати до зап’ясть, дуже бажано вдягнути штани і заправити їх у шкарпетки. Обов’язково одягніть кепку, панамку, косинку тощо.
  • Перед прогулянкою обробіть поверхню тіла та одяг репелентом для відлякування кліщів. Він може бути у вигляді аерозолю, мазі тощо. Дотримуйтеся інструкції з використання засобу.
  • Відчути укус кліща майже неможливо: тварина виділяє анестетичну речовину, що знеболює укус. Потрібен ретельний огляд, оскільки нападником може бути і так звана німфа — молодий дуже маленький кліщ.
  • Одразу після повернення додому ретельно огляньте дітей, домашніх тварин, які були з вами на прогулянці і себе: найкраще це зробити в білій ванні з добрим освітленням. В наші оселі кліщі можуть потрапити з підібраними з землі гілочками,  листям, шишками або разом з одягом. 
  • Одяг, який ви зняли, слід ретельно почистити і випрати. Те саме зробіть із речами, якими ви користувалися на прогулянці. Просте витрушування не допоможе позбутися кліща.


    З метою запобігання захворювань, у разі нападу кліща, слід звернутися до найближчого травмпункту, де кліща видалять, оброблять місце укусу та нададуть рекомендації щодо подальшого спостереження. Необхідно також проконсультуватися зі своїм сімейним лікарем, який в разі потреби, назначить подальше лікування.


Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Охтирського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Сумській області.

Комментариев: 0
Добавить комментарий