ЯК РОЗПІЗНАТИ І ВБЕРЕГТИСЯ ВІД КАШЛЮКУ?

        Починаючи з 2023 року в Україні почала зростати захворюваність на кашлюк. Спочатку 2024 року по Україні вже зареєстровано показник захворюваності, який в десятки разів перевищує тогорічний показник за аналогічний період.

         Кашлюк – дуже заразне (швидко передається від людини до людини) захворювання. Найбільшу небезпеку ця хвороба становить для немовлят, адже у них вона протікає у важкій формі і може викликати ускладнення, зупинку дихання та смерть. Для дітей більш старшого віку хвороба протікає з меншими ускладненнями, але значно ослаблює організм. 
Симптоми кашлюку: спочатку захворювання починається як звичайне ГРВІ, а вже через 5-8- днів з’являється нападоподібний спазматичний кашель, який триває аж до почервоніння обличчя, сльозотечі. Крім того, кашель при кашлюку має характерний свист. Напади кашлю частішають вночі. У немовлят кашлю може і не бути, але в них може відбуватися зупинка дихання на короткий термін, про це свідчить посиніння обличчя.
       Через 4-8 днів починається одужання: зменшується кількість нападів кашля та його інтенсивність. У деяких хворих одужання може тривати від 2 до 6 місяців.
Як вберегтися від кашлюку?    
  1. Усі діти мають бути щеплені згідно Національного календаря щеплень (4 дози – у віці 2,4,6 і 18 місяців).
  2. Вакцинація вагітних жінок у термін від 16 до 32 тижня вагітності незважаючи на  те, чи були вони  вакциновані у дитинстві. Ця міра необхідна щоб захистити новонароджену дитину в перші місяці життя до отримання нею щеплень згідно віку.
Шановні батьки! Захистіть своїх діток від важкої, смертельно небезпечної хвороби- робіть їм усі щеплення згідно Національного календаря щеплень.
Віктор ПАВЛЕНКО, завідувач Тростянецького відділення 
Охтирського районного відділу 
ДУ «СОЦКПХ МОЗ»
   О
Комментариев: 0
Добавить комментарий