Мобілізація з 25 років: коли почнуть видавати повістки

   За два тижні квітня суттєво змінилися правила мобілізації в Україні. Причому головні з них попереду, оскільки, як очікується, новий закон про мобілізацію набуде чинності до кінця травня.

   Цей законопроект ухвалили ще у травні 2023 року. У червні його підписав спікер Ради Руслан Стефанчук і документ передали на підпис президенту. Але Володимир Зеленський десять місяців не підписував закон.

У листопаді у Раді нацбезпеки та оборони (РНБО) пояснювали це чутливістю питання, оскільки зниження призовного віку дозволяє мобілізувати більше молоді. У результаті свій підпис президент поставив лише 2 квітня 2024-го. Закон одержав номер 3127-IX.

Згідно з документом, призовний вік знижено з 27 до 25 років. До цього могли мобілізувати лише тих, кому виповнилося 27 років. Тобто українці віком 18-27 років могли бути залучені до служби лише добровільно та на контрактній основі. Відповідно тепер придатних за станом здоров'я молодих людей переводять з обліку призовників на облік військовозобов'язаних.

Примітно, що мобілізація з 25 років є й у великому законі №10449, ухваленому напередодні у другому читанні. Але йому ще доведеться пройти процедуру підписання.

Зміни щодо призовного віку були опубліковані в "Голосі України" 3 квітня і, відповідно, набули чинності з 4 числа. Територіальні центри комплектування (ТЦК) почнуть видавати повістки українцям, які досягли 25-річчя.

"Для уточнення облікових даних, проходження медичного огляду та оформлення відповідних військово-облікових документів", - зазначили у Генеральному штабі ЗСУ.

Деякі ТЦК заздалегідь повідомили, які документи треба мати для уточнення даних: паспорт, ІПН, військово-обліковий квиток, медичні документи і так далі. За наявності медичних показань потрібен висновок лікарської комісії та повна історія хвороби. Якщо є підстави для відстрочки, треба тож подати відповідні документи.

 
Комментариев: 0
Добавить комментарий