СБУ затримала «ексрегіонала»-агента фсб




   Служба безпеки України запобігла новим російським авіаударам по лініях оборони на прикордонні Сумської області - "на гарячому" затримали ексрегіонала та агента ФСБ, який проводив дорозвідку поблизу оборонної лінії на території Сумської області, щоб встановити точні координати військового об’єкта ЗСУ і скоригувати по ньому авіаудар окупантів. За процесуального керівництва Сумської обласної прокуратури чоловіку вже врученно підозру в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України). Підозрюваним виявився 55-річний житель м. Тростянець.

   За даними слідства, уродженець російської федерації, який тривалий час проживає в Україні з лютого 2024 року розпочав співпрацю зі співробітником федеральної служби безпеки держави-агресора. Підозрюваний збирав дані про розміщення військовослужбовців Збройних Сил України та інших військових формувань, кількості їх особового складу, місця дислокації, кількості військової техніки на території Охтирського району Сумської області та передавав їх GPS-координати куратору. 
Більш того, він закликав фсбшника оперативно наносити удари по скупченню українських захисників за наданими ним координатам: «… ребята … вы где ау бейте в район дислокации… Вперёд родные!!!». Примітно, що затриманий тривалий час був членом місцевого осередку «Партії регіонів». Під час затримання у зловмисника вилучено мобільний телефон, з якого він намагався відправити агресору фото та геолокацію потенційної "цілі".

   У слідства є інформація, що затриманий після деокупації Сумщини був дистанційно завербований кадровим співробітником ФСБ для проведення розвідувально-підривної діяльності на території області. До поля зору спецслужби рф ексрегіонал потрапив через власні дописи в одному з месенджерів, в якому вихваляв кремлівський режим. Для виконання ворожих завдань агент виходив на місцевість, де приховано фотографував військові об’єкти та фіксував їхні координати.

На даний час підозрюваному, за клопотанням слідчого та прокурора, рішенням суду обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права на заставу.  Досудове розслідування здійснюється слідчими Управління Служби безпеки України в Сумській області під процесуальним керівництвом прокуратури.
Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.


Комментариев: 0
Добавить комментарий