У Тростянці приход Вознесенського храму перейшов до Православної Церкви України

   Церковний приход Вознесенського храму у Тростянці Сумської області вийшов з підпорядкування московської УПЦ і приєднався до Православної Церкви України. Така інформація з`явилася сьогодні - 5 березня 2024 року - вдень на офіційному акаунті Вознесенського храму в фейсбуці. 

   Повідомлення коротке - "Вознесенський храм м. Тростянець приєднався до Православної Церкви України". Без жодних офіційних підтверджень розриву з УПЦ, без жодних документів приєднання до ПЦУ, без жодних коментарів настоятеля храму.
Можна припустити, що таке рішення настоятеля Вознесенського храму було прийняте під впливом початку створення у Тростянці приходу ПЦУ без нього та призначення благочинним Тростянецького благочиння Сумської єпархії Української Православної Церкви священника із Гребениківки Романа Кулішова. Втім, сама по собі подія - рівнозначна землетрусу. І саме головне - це правда. Приход Вознесенського храму вийшов з УПЦ московського патріархату і перейшов до єдиної канонічної Православної Церкви України на чолі з Єпіфанієм. 
   В Сумській єпархії Православної Церкви України такий факт також не заперечують. Хоча подію поки що офіційно не коментують. За неофіційною інформацією перехід з УПЦ в ПЦУ відбувся не за звичайною процедурою, а шляхом прямого підпорядкування приходу Вознесенського храму митрополиту Київському Єпіфанію. Очевидно, що протягом кількох наступних днів у Тростянці відбудеться офіційне представлення протоієрея Олександра Карпця, вже як священника, який перейшов до Православної Церкви України.

   Важко спрогнозувати подальший розвиток подій. З одного боку слідом за авторитетним у Тростянецькій громаді протоієреєм Олександром Карпцем можуть послідувати його прикладу інші священники і нарешті церкви почнуть відходити від московської УПЦ. Це можуть бути приходи Благовіщенського храму у Тростянці, так і сільських церков. Не треба думати, що цю інформацію спокійно сприйме архієпископ від УПЦ Євлогій. Тут треба тримати ситуацію під контролем і самому церковному приходу Вознесенського храму, і правоохоронним органам. Адже не виключено, що Євлогій може швидко призначити на місце отця Олександра свого нового ставленика від УПЦ, якого привезуть під охороною і якому передадуть ключі від Вознесенського храму. Провокації тут цілком можливі.

   Однак назад, як то кажуть, дороги вже немає. Головне - процес пішов. Православні жителі міста Тростянця схвалюють рішення отця Олександра Карпця. В соцмережах люди масово висловлюють йому підтримку і вдячність за таке рішення.
Комментариев: 0
Добавить комментарий