3D-принтер допоможе тростянчанам побудувати меморіал загиблим в окупації

Відновлення зруйнованої в період російської окупації привокзальної площі у Тростянці Сумської області ще тільки в проєкті. Будівельні роботи почнуться з травня цього року. Однак вже сьогодні можна казати, що головною родзинкою оновленої території буде унікальний меморіал загиблим в окупації тростянчанам. 

Це буде споруда висотою 6-8 метрів, яка матиме назву "Хвиля" - залізобетонна арка, яка своїм виглядом повторює фасад залізничного вокзалу і водночас віддзеркалює паралельний світ, світ людей, чиє життя обірвала війна. В пам'ять про кожного з них у стелі будуть вмонтовані ліхтарі, які символізуватимуть душі кожного, хто загинув у цьому місті в період окупації. Розробниці меморіалу - молоді архітекторки Ірина Заулична з Івано-Франківська та Анфіса Кайда із Бердянськазу, вже передали права замовників на будівництво Тростянецькій міській раді.

Остання новина навколо цього меморіалу - відпрацьовується варіант його будівництва з використанням технології 3D моделювання. Подібна практика нова, але вже активно застосовується в конструюванні автомобілів, під час спорудження будинків, мостів. Це не настільки дорого, а головне – швидко. Іноді споруди із застосуванням 3D технології зводяться навіть не за тижні – за кілька діб. «То чому б не спробувати завдяки цій технології створити у Тростянці пам`ятник архітектури – меморіал «Хвиля»? - пропонують фахівці.

Спеціалісти кажуть, що застосування новітньої технології дозволить зняти будь-які обмеження у дизайнерській думці для створення найдивнішої конструкції, до якої можна віднести і «Хвилю», бо дають нові можливості, недоступні при звичних методах будівництва. Крім того, процес має високу автоматизацію, тому усувається можливий негативний вплив людського фактору, коли якийсь будівельник недокладає, наприклад, у розчин цемент, щоб вкрасти собі. І третє, подібне будівництво – це велика економія внаслідок низьких енерговитрат на обладнання і зниження витрат на оплату праці персоналу.

То ж, зараз опрацьовуються різні можливості будівництва меморіалу. Але вже точно можна сказати, що на відновленій площі буде унікальна архітектурна споруда «Хвиля». На останній робочій зустрічі замовника робіт – Служби відновлення і розвитку в Сумській області з архітекторами, представниками Тростянецької міської влади та власниками будівель, всі вони поставили свої підписи над робочим варіантом проєкту, на якому чітко визначено місце для меморіалу загиблим в окупації тростянчанам.

Комментариев: 0
Добавить комментарий