Тростянецького ухилянта від призову на службу в армії на три роки позбавили волі

20 лютого 2024 року вироком Тростянецького районного суду Сумської області засуджено  29-річного мешканця Тростянецької громади Охтирського району до 3 років позбавлення волі за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період (стаття 336 КК України).

Судом установлено, що чоловік перебуває на військовому обліку Тростянецького відділу Охтирського районного ТЦК та СП та відповідно до своєї військово-облікової спеціальності підлягає призову на військову службу під час мобілізації. У грудні 2023 року йому була вручена повістка для прибуття до збірного пункту для відправки у військову частину для несення військової служби по мобілізації. Чоловік був ознайомлений зі змістом повістки, датою та часом збору та розумів про наслідки за ухилення від неявки за повісткою без поважних причин, що полягають у притягненні до кримінальної відповідальності. Однак до пункту збору не прибув та про причини своєї неявки не повідомив, тим самим ухилився від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.   

У судовому засіданні обвинувачений вину визнав та пояснив, що на вказану у повістці дату не з‘явився до пункту збору, оскільки у нього не було бажання. Крім того, просив врахувати, що на його утриманні перебуває неповнолітня дружина, яку він боїться залишати саму.  На військову службу не бажає йти.   

Суд, дослідивши всю сукупність доказів наданих сторонами кримінального провадження, ухвалив вирок, яким визнав винним чоловіка  у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого статтею 336 КК України та призначив йому покарання у виді 3 років позбавлення волі.

Призначаючи покарання у межах санкції указаної  статті (від 3 до 5 років позбавлення волі) суд урахував поведінку обвинуваченого після вчинення кримінального правопорушення, який не шкодує про вчинене та не бажає виправити ситуацію, що склалася. Також судом не встановлено обставин, які б пом’якшували чи обтяжували покарання чоловіку.

Вирок ще може бути оскаржений в апеляційному порядку.

Комментариев: 0
Добавить комментарий