Використання води для пиття є однією з найважливіших потреб людини. Наше тіло на 80 % складається з цієї унікальної речовини, у водному середовищі відбуваються всі обмінні процеси в організмі. У сільській місцевості, де населення переважно використовує для господарсько-питних цілей воду нецентралізованих джерел (громадські, індивідуальні шахтові та трубчасті колодязі) є суттєва загроза мікробного, паразитарного та хімічного забруднення питної води внаслідок потрапляння дощових і талих вод під час повені та паводків, а також через забруднення підземного водоносного горизонту із поряд розташованих вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, місць утримання худоби, компостних куп тощо.
За даними Тростянецького відділення Охтирського районного відділу ДУ «Сумський ОЦКПХ МОЗ» 26,6% досліджених в 2023 році проб питної води з шахтних колодязів в Тростянецькій та Боромлянській територіальних громадах не відповідали по мікробіологічним (бактеріологічним) показникам (в 2022 році цей показник становив 15,6%) та 75,5 % досліджених проб не відповідали встановленим вимогам по санітарно-хімічним показникам, здебільшого це перевищення вмісту нітратів та загальної жорсткості.
Вживання питної води з підвищеним вмістом нітратних сполук, може призвести до такого захворювання, як водно-нітратна метгемоглобінемія, особливо у дітей до 3-х років, а у людей похилого віку призводити до загострення хронічних хвороб. Невідповідність питної води по бактеріологічним показникам є основною причиною підвищення захворюваності серед населення на такі інфекційні захворювання, як вірусний гепатит А, черевний тиф, дизентерія, холера, лептоспіроз тощо.
З метою профілактики отруєнь та гострих кишкових захворювань серед населення громад внаслідок вживання питної води з колодязів, власникам індивідуальних шахтних і трубчастих колодязів та балансоутримувачам громадських шахтних колодязів необхідно здійснювати заходи, що запобігають мікробіологічному та хімічному забрудненню питної води, а саме:
- Ізолювати колодязь від проникнення поверхневого стоку (дощових і талих вод) шляхом влаштовування перехоплюючих канав, які відводять стоки від колодязя. Навколо колодязя необхідно робити «замок» із гарно замішаної та пошарово утрамбованої глини чи масного суглинку (глибиною 2 м і шириною 1 м) або бетонувати (асфальтувати) майданчик радіусом не менше ніж 2 м на основі з щебеню товщиною 15-20 см з ухилом від колодязя;
- здійснювати щорічне чищення та дезінфекцію колодязів з відкачуванням води, чищенням стінок від нальоту, а дна - від осаду з послідуючим контролем безпечності та якості питної води (проведення лабораторних досліджень). Для знезараження питної води використовуємо спеціальнітаблетованідезінфекційні засоби у відповідності до методичнихвказівок,затверджених МОЗ України та які внесено у відповідний державний реєстр дезінфекційних засобів України, наприклад: «Жавель-клейд», «Жавілар Плюс» та інші;
- біля колодязя слід влаштовувати підставу для відра, навколо споруди повинна бути огорожа (радіусом не менше 2 м) з воротами (хвірткою). Забороняєтьсявикористовувати для підйому води ізгромадськогоколодязяіндивідуальніємностіспоживачів, а також набирати воду із відра загального користування посудом, що належить споживачам;
- наземна частина шахтного колодязя (оголовок) повинна щільно закриватись кришкою (металевою чи дерев’яною), зверху оголовка влаштовують дашок, навіс або оголовок вміщують у будку. Оголовок трубчастого колодязя (свердловин) повинен бути вище поверхні землі на 0,8 – 1,0 м та герметично закритим, мати кожух та зливну трубу з гаком для відра;
- під час повені та паводків споживати з колодязів тільки кип’ячену воду або бутильовану воду промислового виробництва.
Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Охтирського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Сумській області