Нові реалії Тростянецького суду: 22 справи з маркером «війна»

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну у період із 24 лютого 2022 року по 31 грудня 2023 року до Тростянецького районного суду Сумської області надійшло на розгляд 22 кримінальних провадження, які пов‘язані з війною країни-агресорки проти України.

Найбільша частина кримінальних проваджень стосується викриття колабораційної діяльності – 6 справ, на одну менше справ, пов`язаних з виправдуванням збройної агресії рф, ще 2 справи - порушення законів і звичаїв війни і ще стільки ж – державна зрада.

Із загальної кількості кримінальних проваджень Тростянецький суд вже розглянув 14 справ відносно 15 підозрюваних осіб. По ним вже винесені вироки. 6 кримінальних проваджень надіслано до Сумського апеляційного суду для вирішення питання про їх направлення до іншого суду згідно вимог чинного законодавства. Станом на кінець грудня 2023 року у 2 провадженнях розгляд ще не завершено.

На розгляд до суду упродовж указаного періоду надійшло 4 справи, пов’язані з війною, де обвинуваченими були російські військовослужбовці. Це справи щодо порушення законів та звичаїв війни.

Усі інші справи - стосовно громадян України та стосувалися державної зради,  виправдовування чи заперечення збройної агресії РФ проти України, колабораційної діяльності.

Судом було засуджено 15 осіб, із яких 10 під час досудового розслідування уклали з представником прокуратури угоду про визнання винуватості у скоєнні кримінальних правопорушень. Суд затвердив указані угоди та призначив обвинуваченим узгоджене між сторонами кримінального провадження покарання. Загалом же, відносно призначених судом покарань, по двох справах призначені штрафи, по шести – позбавлення волі і ще по 7 – звільнення від відбування покарання із випробовуванням.  
Комментариев: 0
Добавить комментарий