У Тростянці відсвяткували Водохреще за новим календарем

Вперше в Тростянці Сумської області свято Хрещення Христового відзначали 6 січня – з вересня Українська Церква офіційно перейшла на новоюліанський календар . Відтак, вперше свят-вечір відбувся 24 грудня, Різдво – 25 грудня, Водохреще – 6 січня.

Відзначити свято і освятити воду тростянчан запрошували у два місця – на Вічеву площу до каплички і в урочище Нескучне до криничок. Попри повітряну тривогу, яка розірвала опівдні своїми звуками початок служби, немало тростянчан прийшли привітати одне одного і розділити свято. В урочищі Нескучне службу і освячення води проводив благочинний Тростянецького церковного округу протоієрей Олександр Карпець. Біля каплички на Вічевій площі святкове богослужіння проводив благочинний Охтирського церковного округу ПЦУ отець Андрій Бринчак. Його запросили тростянчани, які не бажають миритися з тим, що в Тростянецькій громаді по цей день жоден церковний приход, жодна церква не перейшли на сторону єдиної канонічної Православної Церкви України. 

Провівши богослужіння під відкритим небом благочинний Охтирського церковного округу ПЦУ отець Андрій Бринчак окропив людей і освятив принесену ними води. А потім звернувся з вітальною промовою.


  •  Господь Бог в цей день явився у Пресвятій Трійці на річці Йордан і благословив усі води. Нехай ця йорданська вода, яку сьогодні ми освятили у місті Тростянець принесе сцілення душ і тіл всіх людей, а також відгонить усілякі супротивні сили видимої і невидимої і щоб Господь Бог цією водою нарешті змив цю полуду «руського міра» із очей наших українців. Щоб українці об`єдналися в єдину Українську державу, з єдиною українською мовою і під Українську єдину канонічну Церкву. Господь Бог сподобить, щоби наступні роки ми не сварилися з отцями, які на жаль ще не можуть з нами святкувати разом, бо мають якусь залежність від москви. Але ця московська напасть поступово гине. Скоро прийде час – і ми всі будемо разом святкувати, - сказав отець Андрій Бринчак

На жаль, у Тростянці до цих пір не сталося церковного дива - жоден храм не перейшов до Православної Церкви України, священики і приходи продовжують перебувати у лоні УПЦ. Тростянецька міська рада начебто спробувала стимулювати переформатування, провівши масштабне опитування людей - чи згодні вони за перехід тростянецьких церковних приходів до єдиної канонічної ПЦУ. Переважна більшість людей висловилися – за. Але міська рада рівно як і міський голова Ю.Бова вперто ігнорують цю волю людей, результати опитування навіть не винесли на офіційне обговорення, певно, погоджуючись з подальшим перебуванням тростянецьких церков у складі УПЦ, формальне підпорядкування якого належить москві.

Люди погоджуються, що не може сьогодні бути церковного розбрату, росія – ворог, і незалежність Української церкви надзвичайно важлива. І ця незалежність в першу чергу вимагає бути подалі від москви, в тому числі і в релігійній сфері. 

Люди залишали молитовні місця з надією на краще, тримаючи у себе часточку української духовності - освячену воду. Адже вона священна, але тільки для тих, хто дійсно вірить і бажає добра Україні.

Комментариев: 0
Добавить комментарий