Постраждала на Тростянеччин в період окупації Станівська школа в зиму входить з розбитим дахом


В період російської окупації село Станова Тростянецької громади Сумської області було найбільше обстріляне російською артилерією і авіацією. Багато будинків було пошкоджено. Серед них і сільська школа – в обох корпусах повиривало вікна, пошкодило двері, серйозно постраждав дах. Але за понад півтора роки з моменту звільнення громади від російських окупантів, школа так і залишається аварійною. 

  • В усіх закладах освіти щось та робиться. А тут школа, де налічується біля шістдесяти учнів, і занепадає, - коментує ситуацію депутат Тростянецької міської ради Юрій Дудник.

За його словами, на що спромоглася мі­ська рада, як власник майна, тільки на заміну семи вікон. Але їх у двох корпусах школи в рази більше. Всі вони, додаючи ще й вирвані вибуховою хвилею двері, потребують заміни. Вікна посклили, але встановити назад їх не змогли - від деформацій вони не стають на місце, всі перекошені.

Але вікна - то "квіточки". "Ягідки" - повністю пошкоджений дах. Протікає він з усіх боків. Одна сторона вся побита осколками російських снарядів та від розриву бомби. Інший бік стелі взагалі розкритий. Коли дощить, то тазиків і човнів не вистачає, а воду треба ще й виносити. Псуються стіни, підлога, меблі. 


-      На кожній депутат­ській комісії, на кожній сесії міської ради протягом року я, як депутат міської ради, піднімав питання ремонту даху Станівської школи, бо кількість опадів різ­на, а тазики на даху не бездонні, потребують заміни решта вікон, нагальна потреба у побудові бомбосховища, - розповідає депутат міської ради від Станової Юрій Дудник. - І кожного разу чую порожні обіцянки при перерозподілі сотень міль­йонів бюджетних коштів. 


Ситуація критична. Потребує негайного втручання. Якщо до холодів не покрити розбитий ворожими осколками дах, то буде біда. І коштів в ремонт доведеться вкладати у рази біль­ше, ніж попередньо обрахованою сумою у шістсот тисяч гривень. 

В міській раді відсутність ремонту школи пояснюють тим, що для її функціонування потрібне пришкільне бомбосховище на випадок повітряних тривог. А його немає. Проєкт будівництва зроблений благодійниками з Канади, але самі роботи чомусь не ведуться. Навіть земельні роботи не виконані. 

- Що сталося, чому все стихло - невідомо. Теж саме трапилося і з іншими партнерами-благодійниками, наприклад, які вікна робили або які фап відновлювали. Всі, хто спочатку давав благодійну допомогу, всі ві­дійшли від Станової. Чому увімкнули "задній хід", що трапилось між ними і місь­кою радою - незрозуміло, - говорить депутат Дудник.


Аби хоч якось пояснити ситуацію, на одній з сесій міський голова пояснив що будівництво Станівського пришкільного бомбосховища занадто дороге - зі слів депутата Дудника мер називав суму від 20 до 25 млн. Хоча проект на будівництво вже є і вартує лише 4,5 мільйона.

Ось так і виходить, що нза публічними дебатами робота по ремонту школи – стоїть. І все йде до того, що можуть "заморозити" сільську школу і в прямому, і в переносному сенсах.

Комментариев: 0
Добавить комментарий