Пліч-о-пліч: у Тростянці люди і влада відновлюють зруйноване війною житло -результати опитування

В період окупації та бойових дій в Тростянецькій громаді Сумської області серйозно постраждала інфраструктура та житлові об`єкти. Минуло понад півтора роки після вигнання ворога з території області. Що зробила влада, аби допомогти людям відновити пошкоджені будинки? Де нині живуть люди, чиє житло зруйноване? Скільком з постраждалих вдалося повернутися до своїх осель? Журналісти газети «Тиждень» провели опитування.

В.В.Хоменко, жителька м. Тростянець, вул. Зарічна: 

"Наш куток російські окупанти здорово "поливали" з різної зброї. Сліди від куль і осколків є чи не в кожному дворі… На відновлення 20 тисяч гривень дала держава. Обіцяють благодійники з Сум до холодів вікна вставити. Чекаємо. Ми вдячні, що допомагають. Розуміємо, що зараз всім важко, тому вимагати щось не надто правильно. Слава Богу, маємо здоров`я, руки, ноги – відновимось".


Н.О.Гуслиста, жителька с. Станова, Охтирський район: "Одні руйнування нашого домоволодіння сталися від двох російських БТР і БМП, які в`їхали в наш двір. Розвалили сарай, кухню, поріг будинку, машину пошкодили. А через кілька днів село обстрілювали з літаків - дах від вибуху підняло і розвернуло, вікна повилітали, двері повиривало. Ми вже відновили сарай, в чому нам допомогли благодійні фонди. Міська рада надала будівельні матеріали. Поміняли на будинку дах, поставили нові вікна, паркан. Дуже допомогла нам родина сестри, на деякі роботи наймали спеці­алістів. А основну роботу виконували самі".


З.О.Циганок, вуличком вулиці Абрикосова, м. Тростянець: "На нашій вулиці великі руйнування були в кількох домогосподарствах. Я проживаю у будинку неподалік від місця одного з вибухів - це сталося у березні минулого року за два двори від мого по борозні вулиці. Вибухова хвиля накрили відразу три будинки. В одному стіна була серйозно пошкоджена. Дах в кількох місцях вирвало. В іншому будинку двері вибило, вікна повилітали, прибудова до хати завалилася… Біди людям наробило немало. Ремонти роблять і досі. Зверталися і до місцевої влади, поробили повідомлення через портал "Дія" про отримання компенсацій".


О.С.Ковальова, мешканка вулиці Гайдара, м. Тростянець: "У нас був повністю зруйнований дах, пробита стеля, зазнала ушкоджень несуща стіна, повилітали  вік­на, міжкімнатні двері, на кухні з підлоги відійшла і по­лопалась керамічна пли­­тка. Шкоди багато. Але все це підлягає відновленню. Роботи ведемо. Прості самі робимо. На складні ремонти наймали спеціалістів".


О.Клюєв, мешканець м. Суми, член будівельно-відновлювальної організації Добробат: "Не кожна будівельна організація зробить стільки, скільки наші волонтери. По-перше, кожен знає свій обсяг. По-друге, люди вмотивовані. Є у нас і чоловіки, є і жінки. І нікого з них не бентежить те, що за роботу нам не заплатять. Ніколи ніяких коштів нам не платили. Бажання допомогти - це найбільший стимул".


О.І.Чернявський, вул. Ватутіна, м. Тростянець: “Снаряд розірвався у мене на городі. Пошкоджень зазнали господарські будівлі, а вибуховою хвилею в житловому будинку повибивало вікна і двері.Батько мене всьому навчив. Тому відновленням  більше займаюся самостійно. Була комісія з мі­ської ради, склали акт, дали весь матеріал, який записано в акті - шифер, цемент, цеглу. З вікнами допомогли склопакетами і склом З ремонтом даху, який від вибуху піднявся порушився, мені пообіцяли допомогти в одній з благодійних організацій".


О.П.Терентьєв, пров. Фадєєва, м. Тростянець: "Наш мікрорайон щільно обстріляли. На вулиці Гайдара одним прилетіло прямо в хату. Пенсіонери-батьки сиділи, так їм під ноги шматок криші впав. А мені сусіди допомагали тушити вогонь. Якби не помогли, згоріло б усе. Загалом половина вулиці Фадєєва зазнала руйнувань. Кому на город впало, кому в хату. Є будинки, в яких до цих під люди не живуть. Тепер відновлюємося. У мене стінку поставили, вікна, дах перекритий заново. Кухня, що згоріла, вже розібрана. Фундамент поміняний. Потихеньку стіни починаю гнати".


В.І.Коваль, с. Білка, Охтирський район: "Три прильоти пережили. Найближчі - за п'ятнадцять метрів від хати, інший на городі. Коли вибухнуло десь поруч, то мене з дивана кинуло під конвектор, в будинку тринадцять вікон - жодне не вціліло, у залі повідривало батареї опалення. А сусідська хата взагалі зруйнована і вигоріла вся. За цей час удвох з дружиною відновили дах - було залізо, стала метало-черепиця, яку як і скло на вікна отримали від мі­ськ­ради. Треба немало виконати внут­рішніх робіт. Але то взимку".


М.М.Афанасьєв, вул. Молодіжна, м. Тростянець: "Прильот був 26 березня. Від розриву   зруйнувалась стіна. У нас дах покритий бітумною че­репицею, то вирвало  четвертину даху, а осколки пошкодили і решту даху. Деякі матеріали дала міськрада по акту. Біту­мну черепицю купив сам. Так поступово і ремонтую. Через міськраду отримали  все що у них було, вони висвітлювали в інтернеті, приходив з актом і отримував. Зрозуміло, що всього не дадуть. Таке як пластик, короба - такого ж не видають. Та й поспішати не хочу - війна триває, невідомо на що завтра потрібні будуть кошти”.

Комментариев: 0
Добавить комментарий