Рекордні переплати на труби для водогону на Сумщині – ціни завищені вдвічі


Чупахівська селищна рада Сумської області за результатами тендеру замовила ТОВ «Амк Рем Буд» водогін вартістю 95 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро». До жовтня 2025 року мають збудують водогін у смт. Чупахівка. На матеріальні ресурси піде 43% вартості договору – 41 млн грн. Половина цієї суми, а саме 21 млн грн відведено на поліетиленові труби для подачі холодної води РЕ 100 SDR-17 різного діаметру. Як констатує сайт «Наші гроші», ціни у підсумковій відомості ресурсів завищені у 2-3 рази порівняно з ринковими.


По цих позиціях сумарна переплата може становити близько 11,5 млн грн. Цих коштів вистачило б на будівництво кладовища в районі селища Новоселиця Сумської області або облаштування інженерних загороджень та фортифікаційного обладнання у місті Суми.

Конкурентами були ТОВ «Мегаполісбуд» і ТОВ «Автомагістраль-Південь». Найдешевшу пропозицію «Мегаполісбуд» у 92 млн грн замовник відхилив за ненадання договірної ціни та інших підтверджуючих документів. У наступній пропозиції «Автомагістраль-Південь» на 94 млн грн він виявив невідповідність, на виправлення якої дав добу. У тендерній пропозиції компанії не вистачало підтвердження наявності сертифікованого інженера-консультанта (будівництво) категорії «провідний», який має досвід роботи більше двох років, що мало підтверджуватися датою видачі сертифікату. На підтвердження треба було надати чинний сертифікат, виданий органами з оцінки відповідності, акредитованими в Національному агентстві з акредитації України. Інформація про сертифікат мала бути внесена до Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Однак «Автомагістраль-Південь» не подала необхідний документ і була відхилена. Так переміг найдорожчий «Амк Рем Буд».

Головою Чупахівської селищної ради є Олександр Кужель, секретарем – Микола Маслюк, а уповноваженою особою – Катерина Шпортало. На місцевих виборах 2020 року Кужель був кандидатом у голови селищної ради, а Маслюк – кандидатом в депутати від «Слуги Народу».

Олександр Кужель є засновником приватних сільськогосподарських підприємств агрофірм «Десна» (с. Грінченкове, Охтирський р-н) і «Піонер» (Чупахівка). Їхнім бенефіціаром вказана Ольга Олександрівна Кужель із Сум. Агрофірма «Десна» вирощувала африканських страусів.

У минулому Олександр Кужель був керівником агрофірми «Піонер». Вона спеціалізується на вирощуванні зернових, технічних та інших культур та на розведенні великої рогатої худоби.

Директором і засновником фірми «Амк Рем Буд» із села Синяк Київської області є Андрій Куковенко із села Червоне Київської області. Він був депутатом Синяківської сільради від «Нашого краю», доки вона не увійшла у Бучанську громаду. Також він є ФОПом і володіє київським ТОВ «АМК Транс Оіл» одноосібно та вишгородським ТОВ «Відновлювальні енергетичні системи Вишгород», у якому його партнерами є Мехмет Яган із Туреччини, Нурана Мамедлі, Зохра Гараєва, Микола Ступак, Ільгам Мамедов та Муршуд Мамедов.

Фірма «Амк Рем Буд» є єдиним засновником ТОВ «Євро Логістика» і співзасновником ТОВ «Торговий дім Будальянс» разом з Юсупом Хурамовим з Узбекистану. Загалом із 2017 року переможець натендерив 2 млрд грн, найбільше – у ДП «Дороги Сумщини» Сумської ОДА.

Ганна Кислякова, «Наші гроші»
Комментариев: 0
Добавить комментарий