Нові компенсації від єВідновлення: нардеп від Сумщини пояснив особливості третього етапу

Верховна Рада проголосувала - Президент України підписав закон №10063 про виплату компенсацій людям, які зробили ремонт пошкодженого житла за власний кошт. Документ вкрай важливий в тому числі і для жителів Сумської області, де внаслідок російської окупації та бойових дій зруйновано та пошкодженого тисячі житлових об'єктів. Журналісти місцевої газети «Тиждень» попросили прокоментувати прийнятий документ народного депутата України, обраного в Сумській області (виборчий округ №162), члена Бюджетного Комітету парламенту Миколу Задорожнього.
 
 -    Ще в минулому році до мене, як до народного депутата, були запити від громадян, які зробили ремонт житла самотужки - щоб в ньому можна було хоч якось жити, або щоб воно не руйнувалося ще більше. Вони так само претендують на компенсацію від держави. По цьому питанню парламентський Комітет з питань бюджету, до якого я входжу, з міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України проводили робочі наради, потім працювали робочі групи, які напрацьовували механізми розрахунку і виплати компенсацій. Проводилися також публічні консультації з представниками деяких громад, на чиїх територіях є житло, пошкоджене або зруйноване російською агресією. Тепер Закон прийняли. Зараз відпрацьовується порядок його застосування. 

 
Імовірніше виплати за новою формою компенсацій почнуться з 1 січня 2024 року. При визначенні розміру компенсації комісії орієнтуватимуться на акт первинного огляду житла, який проводиться після пошкодження помешкання та чек-лист з встановленою вартістю будматеріалів та робіт, затверджений Кабміном. Краще, коли людина, яка придбавала ті чи
 інші матеріали, брала чеки і до сьогодні їх зберігає. Але навіть якщо хтось цього не зробив або чеки на той час не надавалися - не працювали касові апарати чи з інших причин, то на сьогодні розробляється порядок, що понесені витрати теж будуть враховуватися.
 

Це буде вже третій етап комплексної програми відновлення житла. Під час першого етапу, який стартував в червні цього року, кошти надаються на ремонти пошкодженого житла вартістю до 200 тисяч гривень. На ці виплати урядом зарезервовано 4,4 млрд. грн. Приблизно половина з цієї суми вже виплачена. Другий етап передбачає компенсацію за знищене житло. Постраждалим надаються житлові сертифікати на отримання нових квартир або будівництво приватних будинків. На ці цілі закладено 6 млрд. грн. І ось тепер з 1 січня наступного року доступними стануть компенсації тим, хто за власний кошт відновив своє пошкоджене в результаті російської агресії житло.

Не так давно я розмовляв на цю тему з заступником профільного міністра міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України пані Козловською. Вона сказала, що у визначенні суми компенсацій витрат буде певний формульний підхід, а рішення прийматиме комісія. Такі комісії вже діють в органах місцевого самоврядування, які затверджують допомогу за програмою єВідновлення. 

Компенсація за вже зроблені ремонти - це буде розширення можливостей єВідновлення. Ці виплати почнуть надавати з 1 січня 2024 року. Механізм такий: спочатку - подання заяви через "Дію"; потім - її розгляд комісією; і останній етап - визначення розміру виплати.

Додам, що виплати компенсацій за програмою єВідновлення здійснюється з фонду ліквідації наслідків збройної агресії рф. Це спеціальний фонд Державного бюджету, який наповнюється за рахунок конфіскованих активів юридичних і фізичних осіб країни-агресорки. Потенційно цей фонд наповнюється за рахунок заарештованих активів за кордоном. Це питання хоч і повільно, але в русі. І вже деякі європейські країни висловили готовність до цього.

Комментариев: 0
Добавить комментарий