Без жодних чеків і розписок - нардеп розповів про чергові виплати на відбудову житла по Євідновленню

Згідно Реєстру пошкодженого та зруйнованого майна, з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну і по 1 вересня цього року на території Охтирського району Сумської області внаслідок російської окупації та бойових дій було зруйновано або пошкодженого 2747 житлових об'єктів. На  початку жовтня цього року Верховна Рада України проголосувала за виплату компенсацій українцям, які самостійно відремонтували понищені війною домівки. Народний депутат України, обраний від Охтирщини (виборчий округ №162) Микола Задорожній на зустрічі із нашим журналістом розповів про особливості нового законодавчого акту та можливості людей, чиє житло постраждало від бойових дій і яке вони вже відремонтували.

-    Ще в минулому році до мене, як до народного депутата, були запити від громадян, які зробили ремонт житла самотужки - щоб в ньому можна було хоч якось жити, або щоб воно не зруйнувалося ще більше. Вони так само претендують на компенсацію від держави. По цьому питанню парламентський Комітет з питань бюджету, до якого я входжу, з профільним міністерством проводили робочі наради, потім працювали робочі групи, які напрацьовували механізми розрахунку і виплати компенсацій. Проводилися також публічні консультації з представниками громад, на чиїх територіях є житло, пошкоджене або зруйноване російською агресією.Тепер Закон прийняли. Зараз відпрацьовується порядок його застосування. 


Імовірніше виплати за новою формою компенсацій почнуться з 1 січня 2024 року. Їхній механізм буде таким самим, як і за іншими категоріями єВідновлення: заяву потрібно буде подати через "Дію", потім її розгляне комісія та визначить розмір виплати. При визначенні розміру компенсації комісії орієнтуватимуться на акт первинного огляду житла, який проводиться після пошкодження помешкання та чек-лист з встановленою вартістю будматеріалів та робіт, затверджений Кабміном. Краще, коли людина, яка придбавала ті чи інші матеріали, брала чеки і до сьогодні їх зберігає. Але навіть якщо хтось цього не зробив або чеки на той час не надавалися - не працювали касові апарати чи з інших причин, то на сьогодні розробляється порядок, що понесені витрати теж будуть враховуватися.

Не так давно я розмовляв на цю тему з заступником профільного міністра міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України пані Козловською. Вона сказала, що у визначенні суми компенсацій витрат буде певний формульний підхід, а рішення прийматиме комісія. Такі комісії вже діють в органах місцевого самоврядування, затверджуючи допомогу за програмою єВідновлення на ремонти вартістю до 200 тисяч гривень. На ці виплати урядом зарезервовано 4,4 млрд. грн. Приблизно половина з цієї суми вже виплачена. Працює і механізм надання житлових сертифікатів на придбання нового житла тим українцям, чиє житло знищене в результаті збройної агресії рф. На ці цілі закладено 6 млрд. грн. 
Так буде і з компенсаціями за вже зроблені ремонти. Це буде  розширення можливостей єВідновлення. Імовірніше, що ці виплати почнуть надавати з 1 січня 2024 року. Механізм такий: спочатку - подання заяви через "Дію"; потім - її розгляд комісією; і останній етап - визначення розміру виплати.

Додам, що виплати компенсацій за програмою єВідновлення здійснюється з фонду ліквідації наслідків збройної агресії рф. Це спеціальний фонд Державного бюджету, який наповнюється за рахунок конфіскованих активів юридичних і фізичних осіб країни-агресорки. Потенційно цей фонд наповнюється за рахунок заарештованих активів за кордоном. Це питання хоч і повільно, але в русі. І вже деякі європейські країни висловили готовність до цього. 
І насамкінець, для отримання компенсації не потрібно жодних чеків, розписок, фото-відеофіксацій чи інших доказів. При бажанні вони можуть бути додатково надані комісії, але не є обов?язковими або визначальними у прийнятті рішення про компенсацію.
Комментариев: 0
Добавить комментарий