Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.
Симптомами грибного отруєння можуть бути: запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності.
Якщо після споживання грибів ви спостерігаєте у себе або своїх близьких симптоми отруєння – негайно викликайте "екстрену медичну допомогу".
Щоб запобігти отруєнню, необхідно дотримуватися таких правил:
- Кладіть гриби до кошика лише за цілковитої впевненості у тому, що вони їстівні.
- Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені зовнішні ознаки.
- Не збирайте грибів, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
- Не куштуйте сирі гриби на смак.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Купуйте гриби у місцях, де вони проходять відповідний контроль.
Дотримання цих простих правил може зберегти Ваше здоров’я і навіть життя.
Віктор ПАВЛЕНКО, завідувач Тростянецького відділення Охтирського районного відділу ДУ « Сумський ОЦКПХ МОЗ»