У Тростянці судять ще одного російського варвара-танкіста

На початку цього тижня в Тростянецькому районному суді Сумської області розпочалося слухання у справі за обвинуваченням командира танку Т-80 збройних сил рф у обстрілі 23 березня 2022 року Тростянецької міської лікарні. Нагадаємо, два місяці тому двох орків вже було засуджено Тростянецьким судом за такі ж дії, тільки скоєні 18 березня 2022 р.

Справа розглядається суддею Мариною Щербаченко. Державне обвинувачення представляє заступник начальника відділу протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Сумської обласної прокуратури Роман Дронов. Потерпілою стороною у справі є комунальне некомерційне підприємство "Тростянецька міська лікарня". Захисником підозрюваного є Валерій Краснянський.

Досудове розслідування за ухвалою слідчого судді здійснювалося в порядку спеціального розслідування. За даними слідства, порушуючи вимоги міжнародного гуманітарного права щодо захисту цивільного населення, 23 березня 2022 року приблизно з 11-ї по 12-у години дня під час окупації російськими військовими м. Тростянець Сумської області з танка Т-80 було обстріляно Тростянецьку міську лікарню. У ході слідства вдалось встановити, що віддав наказ про здійснення прицільних пострілів зі 125-мм гармати указаного танка по будівлі лікарні 23-річний військовослужбовець рф Журавльов, який обіймає посаду командира танка 6-ї танкової роти 12-го гвардійського танкового полку "Шепетівський" 4-ї гвардійської танкової дивізії "Кантимирівська". 
На виконання злочинного наказу екіпажом танка здійснено щонайменше два постріли прямою наводкою з танкової гармати, унаслідок чого було пошкоджено будівлю стаціонарного корпусу лікарні, у якій на час обстрілів перебували пацієнти та персонал лікарні.
Відтак, військовослужбовці російської федерації порушили закони та звичаї війни, вчинені за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28/ч. 1 ст. 438 КК України). Зокрема, Конвенцію про захист цивільного населення під час війни, ухвалену ще 12.08.1949 р. і ратифіковану Україною 3.07.1954 р. Згідно з ч.1 ст.16 зазначеної Конвенції, поранені та хворі, а також інваліди та вагітні жінки перебувають під особливим захистом і користуються особливим шануванням. Відповідно до ст. 18 цієї Конвенції "цивільні лікарні, організовані для надання допомоги пораненим, хворим, інвалідам та породіллям, за жодних обставин не можуть бути об'єктом нападу, натомість вони завжди користуються повагою сторін конфлікту й перебуватимуть під їхнім захистом". 


Тобто, лікарня за будь-яких умов не може бути об`єктом нападу. Втім, для рф, від президента до рядового солдата, таке поняття, як гуманізм невідоме. Путін 24.02.2022 року дав наказ збройними силами рф здійснити пуск крилатих та балістичних ракет по території України. А його солдати цинічно обстрілюють цивільну інфраструктуру, житлові будинки, лікарні. 
Досудове розслідування та оперативний супровід у кримінальному провадженні здійснювались Службою безпеки України в Сумській області під процесуальним керівництвом обласної прокуратури. Унаслідок двох пострілів снаряду із танкової гармати було пошкоджено частину стаціонарного корпусу медичної установи, чим спричинено матеріальну шкоду лікарні в розмірі понад 153 тис. грн.
Перше засідання тривало недовго. Проходило у форматі попереднього. Суддя Щербаченко повідомила, що оскільки місцеперебування обвинуваченого наразі встановлюється, стосовно нього здійснювалось спеціальне досудове розслідування у відповідності з вимогами КПК України, що дозволить у подальшому притягнути його до кримінальної відповідальності. У зв`язку з цим розміщувалася публікація про призначення досудового розслідування про виклик до суду підозрюваного Журавльова на веб порталі Судової влади на сторінці Тростянецького районного суду. Проте українське законодавство вимагає, що в разі, коли правосуддя здійснюється за правилами спеціального провадження, підозрюваний має викликатися через публікацію в загальнонаціональному державному ЗМІ. 
- Необхідно дотриматись вимог кримінально-процесуального законодавства і провести судове підготовче засідання після публікації у відповідному державному ЗМІ, - зазначив прокурор Роман Дронов.  
Крім того, за його словами у справі відсутні матеріали від потерпілої сторони, тобто Тростянецької міської лікарні. 
Відтак, було запропоновано відкласти проведення попереднього засідання.

Комментариев: 0
Добавить комментарий