Юрій Бова на Міжнародній Конференції в Лондоні розповів про відбудову Тростянця


Днями у Лондоні відбулась Міжнародна Конференція з відновлення України - Ukraine Recovery Conference 2023. Вона була присвячена мобілізації міжнародної підтримки та соціально-економічній стабілізації України в умовах війни. У складі української делегації був і мер Тростянця Сумської області Юрій Бова, як очільник громади, яку відібрано урядом до пілотного проекту відбудови малих населених пунктів України.  

У форматі відеозвернення до учасників форуму звернувся Президент України В. Зеленський. Знаковою була і промова Президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, яка зазначила, що Україні потрібен справжній мир, а не лише припинення вогню. А ще потрібно, щоб в Україну прийшли інвестиції.
Тростянецький очільник Ю.Бова взяв участь в дискусії  про започатковані урядом і міністерством розвитку громад процесу відновлення деокупованих громад.
"Поговорили про процеси відбудови і як долаємо всі виклики в Тростянецькій громаді, про відновлення великого і малого бізнесу, про започаткований з міністерством розвитку громад, Агентством відновлення пілотний процес по якісній відбудові на європейських принципах" - поділився деталями свого виступу міський голова Тростянця.

На конференції було повідомлено, що в січні Єврокомісія створила Міжвідомчу координаційну платформу донорів для України. Вона є першим подібним заходом в історії міжнародної допомоги, об'єднує Україну, «Велику сімку», ЄС, Європейський інвестиційний банк, Європейський банк реконструкції та розвитку, МВФ та Світовий банк. Європейська комісія вже в цьому році внесла 18 мільярдів євро. Разом з іншими донорами покрила бюджетний дефіцит в Україні на 2023 рік, щоб українці могли і надалі отримувати платню, пенсії та охорону здоров'я.

Крім того було оголошено про два нові кроки ЄС в бік України. Перший – щодо реформування України та її шлях до членства в ЄС. Незважаючи на війну, Україна з вражаючою швидкістю та рішучістю прискорила порядок денний реформ. І Європейський Союз хоче дорівнятися до цих зусиль та наполегливості. 
Другий крок ЄС назустріч України є створення в рамках бюджету Європейського Союзу нового Механізму для України. Він забезпечить постійну фінансову підтримку до 2027 року. Цей механізм фінансуватиметься трьома шляхами: за рахунок грантів з бюджету ЄС, від позик, залучених на ринках капіталу і з надходжень від знерухомлених російських активів. Була названа і сума  нової допомоги для України. До 2027 року залишковий бюджетний дефіцит України становить 60 млрд євро.  Потреби у швидкому відновленні складають приблизно 50 млрд євро. Це становить у підсумку непокритих 110 млрд євро до 2027 року. ЄС покриє 45% цього дефіциту, тобто загалом 50 млрд євро для України. 
Комментариев: 0
Добавить комментарий