У Тростянці міськрада закриває аптеку, яка рятувала людей під час російської окупації


Тростянецька міська рада Сумської області збирається закрити в міській лікарні аптечний кіоск "Панацея", який місяць російської окупації міста у березні 2022 року рятував хворих і поранених від артобстрілів людей. Жителі міста обурені такою зневагою влади до аптекарів. У підписних листах з вимогою не закривати легендарний аптечний пункт вже підписалося понад тисяча жителів Тростянця. 


Формальною причиною «виселення» аптечного кіоску з приміщення лікарня є закінчення строку договору на оренду приміщення у 27 квадратних метрів. Однак існує Постанова Кабінету мі­ністрів №634 від 27.05.2022 р. "Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану", яка договори оренди державного та комунального майна, строк дії яких завершується у період воєнного стану, вважає продовженими на період дії воєнного стану та протягом ще чотирьох місяців з дати припинення чи скасування воєнного стану. Втім, в цій постанові є пункт 19, який дає право власнику майна повернути собі орендоване приміщення, якщо воно необхідне «для власних потреб балансоутримувача». Саме так міська рада і записали в рішенні виконкому №178 від 25.04.2023 р. І поставила перед підприємцем О.В.Бондаренком вимогу звільнити приміщення, де зараз аптека, після 10 травня цього року. 

Люди встали на захист «Панацеї». Розташований він на першому поверсі будівлі стаціонару, тут найнижчі ціни, зручне для хворих і відвідувачів розташування. А головне – це був єдиний аптечний заклад під час російської окупації, який не закрився і постачав лікарню медикаменти, допомагаючи і лікарям, і хворим. Загалом, "Панацея" за період окупації передала Тростянецькій міській лікарні ліків на 23,3 тисячі гривень. Ще на 29,8 тисяч надали лікарні інсулінів. Безкоштовно!


Люди рі­шення влади про закриття аптечного кіоску "Панацея" не розуміють і не схвалюють. Всім зрозуміло, що для лікарні у кілька тисяч квадратних метрів загальної площі якихось 27 квадратів не можуть бути настільки критичними, щоб не знайти альтернативу. Вільні площі є. Наприклад, свого часу в лікарні працювала аптека "Кробс", її власники від оренди відмовились. І те приміщення пустує.   

Значить, причина не в площі, а в орендарю. Інакше б підприємцю Олегу Бондаренку запропонували нове місце під аптеку. Але цього не зроблено.


Переважна біль­шість жителів Тростянця, з ким ми говорили про небажання міськ­ради продовжити договір оренди аптечного кіоску "Панацеї" в лікарні, таке рішення називають не просто великою помилкою - це ще й велика несправедливість. Особливо з погляду на події, що сталися в місті під час окупації. Адже з першого дня захоплення міста російськими окупантами, коли влади в місті не було, а тростянчани залишились на самоті перед окупантами і їхнім режимом, аптека "Панацея", єдина в місті з усіх аптечних закладів, не закрилася. Кожного дня - зранку і до вечора, йшли сюди тростянчани за ліками. Величезні черги людей не лякали навіть артобстріли, які часто лунали. Попервах на роботу в центральну аптеку "Панацея" виходили всі працівники, але коли обстріли почастішали, власники закладу родина Олега і Наталії Бондаренків людям дозволили залишатися вдома, а відпускати ліки стали самі. За день не одна сотня жителів міста і навколишніх сіл громади проходили через "Панацею". Багато випадків, коли ліки людям відпускалися безкоштовно - у людей грошей вже не було. Часто Бондаренки та їхні друзі розносили ліки по домам і квартирам тим людям, які самостійно не могли дійти до аптеки - літнім, хворим, інвалідам. Причому, працювали люди в "Панацеї" не без ризику - двічі в центральній аптеці били вікна, грабували прилавки - як росіяни, так і місцеві мародери.

Інший аптечний пункт, той що в лікарні, працював не менш відважно. Майже весь період окупації провела тут на робочому місці працівниця "Панацеї", не тільки надаючи ліки хворим, на операції, пологи. Жінка за освітою медсестра, тому часто і сама долучалася до надання медичної допомоги хворим та пораненим.


Тому без перебільшення можна сказати, що завдяки аптекам "Панацея", за період російської окупації, у Тростянці було врятовано багато людських життів. Працівники аптеки не злякалися, не втекли, продовжували обслуговувати людей, бувало що і під обстрілами і дулами ворожих автоматів. І така благодійність, волонтерська діяльність, очевидно, міським головою Ю.Бовою і сьогодні спри­й­мається, як виклик особисто йому, який, на відміну від цих людей, втік з міста в перший же день ворожої окупації, і повернувся лише після звільнення Тростянця від орків. 

Не можна не сказати і те, що ще одна аптека "Панацея" згоріла на вокзалі. То ж, замість допомогти підприємцям і всьому аптечному колективу відновитися, вижити, залишитись на плаву і далі розвиватися, влада "давить" їхній бізнес. 

На сьогодні в Тростянці волонтерами збираються підписи на захист аптечного кіоску "Панацея" у міській лікарні. Вже подад тисяча людей поставили підписи за відміну рішення міськвиконкому. А сам колектив "Панацеї" збирається шукати захист від свавілля міськради у голови Сумської обласної військової адміністрації. Війна ще не закінчилася, щоб так ігнорувати аптечними закладами, які допомагають рятувати здоров`я людей.
Комментариев: 0
Добавить комментарий