Нарада в Охтирській районній адміністрації завершилась бійкою двох мерів

Несподіваною виявилася розв`я­з­ка наради керівників територіальних громад Охтирського району Сумської області у голови районної військової адміністрації - після легкої кабінетної штовханини, конфлікт між тростянецьким мером Юрієм Бовою і очільником Охтирки Павлом Кузьменком "вийшов" на свіже повітря. Там, в невеличкому садочку тростянецький очільник і нарвався на “залізний кулак” мера Охтирки. 


   Конфлікт між Юрієм Бовою і Павлом Кузьменком розгорівся на нараді, що відбулася вчора в Охтирці. Обговорювалося, здавалося б, мирне пи­тання: формування спроможної мережі закладів охорони здоров'я Охтирського району. Однак на виході виявилося, що питання на рівні бойового. Бо в підсумку визначає головну - кластерну - на весь Охтир­ський район лікарню з усіма, насамперед, фі­нан­со­ви­ми вигодами як для неї, так і для місцевої громади.

Питання нове, але не з розряду самодіяльності. Є Постанова уряду від 28.02.2023 р. №174, яка чітко регулює механізм встановлення в кожному районі кластерного меди­чного за­к­ладу. Там записано, що така лікарня має бути або в районному цен­трі, або ж, якщо більшість громад бажають бачити кластерну лікар­ню в іншому місці, тоді обласна адміністрація може дослухатися і до цього рішення. Відтак, ніхто не виключає, що на Охтирщині кластерна лікарня може бути не обов`язково в райцентрі, а й у Тростя­нці, Великій Писа­рівці, Боромлі, Груні, Чупахівці чи Кириківці.


Аби уникнути підкилимної колотнечі і інт­риг, робочу групу по цьому питанню очолила людина цілком рів­но­доступна для всіх гро­мад - голова вій­сь­кової районної адміністрації Леонід Клизуб. Того дня він і запросив до себе на офіційну нараду представників най­більш спроможних громад району - Охтирки, Тростянця і Великої Писарівки.

Ось тут і зійшлися аргументи і амбіції Охтирки та Тростянця. Бо­ва доводив, що Тростянець за міс­цем роз­та­шування перебуває в центрі Ох­ти­р­ського ра­йону, має су­часну ліка­р­ню і більш-менш добротні дороги, по яким можна дістатися і з Бо­ро­млі, і з Великої Писа­рі­вки. І Охтирка поруч. 

Натомість Павло Кузьменко вважає, що для людей саме Охтир­ська лі­ка­рня важливіша, бо тут краща база, а значить якіснішим буде лікування для хворих. І коли у Тростянці перевагу віддавали косметичним єв­ро­ремонтам, то в Охтирці кошти вкладали в сучасне обладнання. Допомагав райцентру в цьому обласний бюджет, бо місто обласного значення.

Ось тому сьогодні, за свідченнями фахівців, в Охтирці є те, чого не­має у Тростянці. Нап­риклад, комп`ютерна ді­агностика. Сюди їдуть з усього району. Теж саме можна сказати і по нирковій терапії - ге­модіаліз, як один з методів позаниркового очищення крові, про­водять тільки в Охтир­ці. Далі - урологія. Даний спеціаліст працює тільки в Охтирці. І цей список можна продовжувати.

Взагалі ж, якщо сьогодні порівнювати обсяги медпослуг, які  надаються в двох конкуруючих містах, то в Тростянці з НСЗУ укладено угоди на 12 пакетів, а в Охтирці - на 20.  


Юрій Бова не звик, що його аргументи можуть бути слабішими від чиїхось, що хтось насмілиться піддавати сумніву його позицію чи на­віть критикувати її. Зазвичай, він звик сам всіх "вчити життю". Тому на нараді присутні почули від мера Бови те, що у Тростянці вже вважається за нормою - зухвалість, образи, при­ниження опонентів. 

І коли Бова на нараді почув чергову порцію критики з боку охтир­сь­кого колеги, він мов від струму під­скочив зі свого сті­льця і ледь не зчинив бійку з Кузьменком прямо в кабінеті голови районної вій­ськової адміністрації. Учасники наради розняли розпалених чоло­віків. 

Але, як виявилося, цим драма не скінчилася. Після наради мер Охтирки ще на деякий час залишався в приміщенні РВА, зайшов до першого зама голови П.Роженка. І тут голос Бови: "Слиш, Паш, поговорим?". 

Кузьменко і Бова пішли на вихід. Потім вони віді­й­шли в невеличкий парк, і там Кузьменко кі­ль­ка ра­зів "посадив" Бову на "п`яту точку". 

- Він повів мене на вихід і на подвір`ї знову поліз битися. Пару разів він падав. Я не давав сам йому упасти. Він махав руками, намагався мене вдари­ти, щось ударив мене по руці. Далі пробував ще в машину вриватися. Його знову від мене від­тягували, цього разу вже водії. А він весь час кидався, кидався, як пітух. То падав, то знову вставав, потім знову падав. Знову вставав. Чому у нього падючість така підвищена, не знаю, - розповів про бійку мер Охтирки.


По зовнішньому вигляду Кузьменка не мо­жна було сказати, що він отримав якісь травми. А ось у мера Тростянця, за свідченнями очевидців, від хуків Кузьменка, наслідки були помітні на обличчі. Добре, що на подвір`ї адміністрації ще перебували головні лікарі і Тростянця, і Охтирки, і Писарівки: було кому надати першу медичну допомогу.

Соцмережі миттєво відреагували на резонансну бійку очільників двох сусідніх громад. “Тростянецька паляниця”, зокрема написала: “Сьогодні зранку найкращий європей­ський мер влаштував мордобій з очільником іншого міста. Бійка була серйозна, так шо легендарний боєць юфс буде ходити найближчі тижні з фінгалом. Середньовіччя”. 


Втім, дискусія навколо визначення головної лікарні Охтирського району ще  не завершена. Очевидно, що Леонід Клизуб ще запрошуватиме і Кузьменка, і Бову, і інших керівників громад на ділові зустрічі. Ось ті­льки з якими аргументами наступного разу з`їдуться очільники громад. І чи знову зійдуться у рукопашній?...

Комментариев: 0
Добавить комментарий