Священники Православної Церкви України у Тростянці провели освячення пасок

Благочинний Охтирського церковного округу Православної Церкви України отець Андрій Бринчак освятив у Тростянці Сумської області паски. На Вічевій площі зібралося біля тисячі мешканців громади.

Представники духовенства єдиної помісної канонічної Православної Церкви  України до Тростянця приїхали на запрошення простих жителів. Богослужіння провели під відкритим небом, біля каплички, що на Вічевій площі. На жаль поки що Православна Церква України не має на Тростянеччині жодного свого храму.

До повномасштабного вторгнення місцеві городяни якось не звертали особливої уваги на той факт, що всі наші храми - московського патріархату. 

Кілька років тому була спроба представників Київського патріархату побудувати бодай один храм у Тростянці. Всі документи підготували. Мер Ю.Бова питання виділення землі під цей храм навіть на сесію міськради виносив. Але обдурив мер священників – потаємно попросив представників місцевого храму московського патріархату написати ще одну заяву - на виділення тієї самої ділянки землі, яку просив Київський патріархат. Тож на сесії показали дві заяви на одну ділянку. Сказав Бова – що буде думати, кому віддати. Так по цей день і думає.   

Війна все змінила. Тростянець переніс страшне лихо – окупацію російської армії, яка напала на Україну. І вже переважна більшість людей не бажають мати нічого спільного з кремлівською наволоччю. В тому числі і з церквами, багато з яких до цих пір мають кремлівське підпорядкування. Священники, які служать в наших церквах, кажуть, що не визнають Москву, що вже давно засудили і відокремились від Кирила і ніколи його не згадують, служать Богу і Україні. 

Та попри це, по документам наші храми продовжують перебувати в УПЦ московського патріархату. Під час проповіді про це тонко підмітив священник словами з Біблії: «Не можна Богові служити й мамоні».

На сьогодні багато храмів переходять до єдиної помісної Православної Церкви України. Місцевий приклад – приход Гребениківського храму, який ще з середини минулого року, як вийшов від московського підпорядкування.

Благочинний Охтирського церковного округу ПЦУ отець Андрій Бринчак звернувся і до тростянчан, і до церковнослужителів тростянецьких церков, не триматися за москву, яка нищить сьогодні Україну. Ніхто настоятелів храмів не виганятиме, нехай і далі служать в тих церквах зі своїми парафіянами. Але служать у єдиній помісній православній Українській Церкві.   

Служіння і освячення пасок у Тростянці пройшло в піднесеній атмосфері. Люди разом з священниками помолилися за збереження українських воїнів, щоб Господь Бог дарував їм силу і перемогу над московським окупантом, щоб Пресвята Богородиця всіх наших воїнів покрила і зберегла, повернула їх до своїх родин, дітей, матерів і батьків.

Цікавий факт – більшість людей прийшли з пасхальними кошиками, але майже ні в кого не було свічок. Та про те, щоб свічка була у кожного, подбали священники з Охтирки – вони привезли їх з собою і роздали всі безкоштовно кожному.

Свято освячення пасок духовенством Православної Церкви України показало єдність людей у вірі в Бога, в те, що Христос Воскрес, що своєю смертю він переміг смерть і неправду.


  • І ми переможемо. Бо ми ні на кого не нападали, ми не хотіли ні землі в Грайвороні, ні в Бєлгороді чи Курську. Нам своєї землі вистачає, щоб наші діти з нами і після нас на ній жили і хазяйнували. Правда на нашій стороні. І перемога за нами. Але для цього всі ми повинні бути єдині – єдині у своїй державності, пам`ятати, що немає у нас іншої землі, крім Україна. І бути єдиними у вірі.

Після служби вже з доброї волі людей, були зібрані гроші для ЗСУ, які відразу ж передали присутньому на освяченні пасок волонтеру.

Люди розходились у прекрасному настрою, вітаючи один одного: «Христос Воскрес!».

Комментариев: 0
Добавить комментарий