З важливим гуманітарним вантажем на прикордонну Охтирщину завітали волонтери

Вже четвертий раз за кілька останніх місяців в Охтирський район Сумської області навідуються волонтери з Фонду союзників світу, Волонтерської групи "Freedom to Ukraine" та Фонду "Оберіг-26". В черговому гуманітарному вантажі саме те, що найбільш важливе на сьогодні - генератори, їжа, гігієнічна білизна.


Охтирський район - один з наближених до кордону з країною-агресоркою. Люди, які тут живуть, відчули жа­хи війни, кожна громада якщо не в зоні бойових дій, то була в такій. Тому скрізь потрібна допомога. Комусь у від­новленні технічного арсеналу, іншим - у підтримці найменш захищених верств населення, третім - на від­будову. Знати цю потребу волонтерам допомагає Охтирська районна рада, з якою у них співпраця налаштована до дрібниць.


- Перед кожним приїздом ми конкретно вже знаємо, буквально по списку, що в яку громаду чи галузь нам треба привезти: які ма­теріали, ліки чи техніч­ні засоби. Цю роботу на себе взяла Охтирська районна рада і конкретно її контролює голова ради Сергій Кі­річко. Така координація нам дуже полегшує роботу і пришвидшує організацію чергових гуманітарних конвоїв, - говорить директор Фонду союзників світу Ігор Потіха. 

Допомога збирається, можна сказати, з усього світу. Наприклад, генератори, медобладнання і гігієнічні засоби закуплені на добровільні пожертвування американців. Доставку цього вантажу оплатив Український Конгресовий Комітет СЩА. А розвозкою займаються во­лонтери з України. 

Чіткість і злагодже­ність цього механізму   забезпечується ще однією важливою складовою, точніше - людиною - нашим відомим земляком, народним депутатом України одного з поперед­ніх скликань, генерал-полковником спецслужб Владиславом Бу­харєвим. Маючи багато впливових дру­зів в Україні та за кордоном, він зумів долучити їх до благодійництва, значна частина якої заходить на Сумщину.  

Найбільш вартісний і важливий із останнього завозу вантаж - генератори. Цього разу на Охтирщину волонтери привезли чотири "дев`ятки" (потужністю 9 кіловат), 5 штук - по 3,5 кВт і 3 штуки - по 2 кВт.

Найбільш потужні передали в організації, які виконують важливу функцію по забезпеченню стабільної роботи енергетичної та газо-розподільчої інфраструктури. Зокрема, першу дев`ятку-генератор передали до Тростянецької дільниці ВАТ "Сумигаз". 

Ця героїчна організація в умовах ворожої окупації місяць холодної зими забезпечувала тростянчан газом. Це була справді рятівна паличка, аби людям не замерзнути у своїх квартирах та приватних будинках, де часто не було ні світла, ні води. А газ був. 

І зовсім не випадково старший майстер Тростянецької діль­ниці "Сумигаз" Сергій Андрійович Гончаренко нагороджений орденом "За мужність" ІІІ ступеня.

Рятуючи людей, сама організація була нещадно розграбована окупантами - у газівників росіяни викрали чотири автомобілі, розкурочили все обладнання включаючи і два потужних генератори, порозбивали офісні кімнати.  

Після звільнення майже всю весну і літо працювали на відновленні бази. Доречною для них є нинішня допомога волонтерів. 

- Генератор буде використовуватись на аварійно-відновлювальних роботах, які по цей день ще тривають. Замінюємо розбиті газопроводи, відновлюємо підземні мережі. Наш колектив дякує Фонду союзників світу за потужну технічну допомогу, - сказав начальник колективу газового господарства Тростянецької громади АТ "Сумигаз" Сергій Гончаренко.

Не легше пережили окупацію в Тростянецькому лісового господарстві. Спалені будівлі, техніка. Збитків війна завдала на більш ніж 27 млн. грн. Лісівники вже багато чого відновили і від­бу­дували заново. 

Керівник підприємства Вік­тор Зубко, отримавши на свою організацію від благодійників п`ять потужних генераторів, спочатку подякував волонтерам, а потім  сказав, що у себе в організації вони залишать лише один, а решту самі передадуть на фронт, де з генераторами бійцям ЗСУ буде комфортніше бити ворога.

"Дев`ятку" волонтери завезли і до Тростянецького району електромереж.

В цих же організаціях залишали і пакунки з продуктовими наборами. То біль­ше, як пасхальні подарунки бій­цям тилу - газівникам, енергетикам, працівникам соціальної сфери, які доглядають за людьми похилого віку, яким крім як держави, допомогти нікому. Саме для таких людей у Тростянці волонтери завезли памперси та деякі інші функціональні види гігіє­ніч­ної білизни. Її залишили у відділі соціального захисту населення.  

Ось так щодня патріоти Охтирщини тримають тил, як фронт, співпрацюючи з волонтерами, пускають в діло їхню допомогу і допомагаючи тим, хто потребує, поступово відновлюючи  міста, села, кожен клаптик нашої рідної землі.


Комментариев: 0
Добавить комментарий