Тиждень мінної безпеки: 140 дорослих та дітей відвідали урок у Тростянці

Київський благодійний фонд «Солом’янські котики» спільно з ДСНС започаткували серію уроків з мінної безпеки в містах України. У Тростянці Сумської області провели захід 27 вересня у міській школі №5.

На уроці працювали дві локації - для дорослих і дітей. Дорослим сапери ДСНС розповіли, як діяти, якщо натрапили на підозрілий або вибухонебезпечний предмет; роз’яснили, які є види; навели приклади хитрощів, до яких вдаються окупанти, коли мінують окуповані території.


«На Київщині у приватному будинку в кухонній шафці ми знайшли ручну гранату, яку окупанти сховали у скляному стакані, - розказує Іван Шепелєв, заступник начальника частини піротехнічних та спецробіт Мобільного рятувального центру швидкого реагування ДСНС України. – Запобіжну чеку висмикнули. Стакан прив’язали до дверцят шафки. Як тільки б людина її відкрила, граната вибухнула б».

Школярів в ігровій формі ознайомили з правилами безпечної поведінки та нагадали три основні правила, які рятують життя при виявленні підозрілих предметів: не підходь, не чіпай, дзвони 101.

«В іграх ми використовуємо винятково муляжі та макети пристроїв, - пояснює Валентин Майданюк, проєктний директор БФ «Солом’янські котики». – І в жодному разі не даємо їх в руки дітям, щоб сформувати навичку не чіпати підозрілі або вибухонебезпечні предмети в реальному житті».  

Для фото на згадку дітям приміряли саперські бронежилет і каску та познайомили із собакою-сапером. Школярі отримали навчально-розважальні комікси про мінну безпеку від UNICEF Ukraine та мерч з Патроном від Фонду Східної Європи. Кілька наборів передали для вчителів.


Один рік війни дорівнює 10 рокам розмінування територій – такі найскромніші підрахунки саперів. Тож в Україні знання правил безпечної поведінки ще довго будуть актуальними. Наступний урок команда проведе в Охтирці (28 вересня). Потому – вирушать на Чернігівщину. Проєкт «Тиждень мінної безпеки. Північ» стартував у Києві, 22 вересня. Проходить в межах програми «Дивись під ноги!», що впроваджується Фондом Східна Європа у співпраці з ДСНС України коштом DanChurchAid. 

Довідка: Фонд «Солом’янські котики» заснований у квітні 2022 року. Основні напрями роботи - тактична медицина та гуманітарне розмінування. У Києві «Солом’янські котики» провели 15 уроків з мінної безпеки. Їх відвідали понад 3 з половиною тисячі дорослих та дітей.

Комментариев: 0
Добавить комментарий