Тростянчани критикують нагородження свого мера медаллю від ОТУ "Суми"

Багато мешканців Тростянецької громади Сумської області вважають нагороду, яку до Дня Незалежності України отримав голова їхньої громади Юрій Бова від командування оперативно-тактичного угруповання "Суми", незаслуженою. 


Напередодні Дня незалежності України, меру Тростянецької міськради Сумської області Ю.Бові була вручена почесна відзнака оперативно-тактичного угруповання "Суми" - за особистий внесок та сприяння у наданні допомоги військовим частинам та підрозділам ОТУ "Суми" у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України. Треба сказати, що Ю.Бова був не єдиним, кому з голів громад та командирів ДФТГ Сумщини вручили цю медаль. Однак тростянчан взяло за живе питання: який “особистий внесок” Юрія Бови у звільнення громади від рф вартий медалі?

"Бова хоч одного живого чи мертвого орка бачив? Про який його особистий внесок у звільненні Сумщини від ворога йде мова?" - запитує колишній член підрозділу тростянецької тероборони Володимир Ч., який сьогодні продовжує воювати з ворогом. 

Так, Ю.Бова і сам не раз розповідав, що в період окупації Тростянця в місті його не було. При цьому жодного разу не називав місцевість, де переховувався. Ось як тростянецький мер описував власну історію того періоду в інтерв`ю інтернет-виданню “НВ” (публікація за 28.03.22): “... В нас велика громада, 38 населених пунктів, є сусідні громади, де можна було день-два перебути. Якби я залишився на своєму місці, мене б схопили вже за годину. Ми жили усюди і ніде не затримуючись...”.

Ось чому нагорода меру так схвилювала самолюбство багатьох тростянчан. Навіть на акаунті міськради в Фейсбуці після повідомлення про нагороду мера з`явилися обурливі пости: "Нагорода за переховування в Недригайлові під час бойових дій в Тростянці.......браво", - написала Ганна Іванісова.

Цікаво, що буквально в той же день, коли Ю.Бові вручили нагороду, в соцмережі розмістили опитування, де пропонувалося проголосувати за одну з п`яти позицій по ставленню до нагороди мера. В голосуванні взяло участь 769 чоловік. 76% з них вважають, що Бова отримав нагороду незаслужено. Ще 15% назвали відзначення мера - "позорищем". Разом, виходить, негативно оцінили вручення нагороди Бові - 91%. Лише 4% вважають Бову - героєм. 

Багато в соцмережах було невтішних коментарів щодо поведінки голови громади під час окупації. Ось деякі з висловлювань: "Можливо, когось Бова і координував, але людям під час окупації точно не допомагав...". "Ніхто не забутий, ніщо не забуте? Плани лопнули, як мильна кулька, а репутація погано пахне…". "Ми всі пережили пекло, а голова з'явився тоді, коли звільнили місто від окупації…". "Ми жили тижнями у підвалах без світла та зв'язку. Добре, що у нас такі люди, які допомагали один одному". "В щоденних чергах за хлібом в окупації тільки і розмов було, де наш голова…".

А ще люди з сумом кажуть, що ця ситуація вкотре доводить, що геройські вчинки вчиняють одні, а героями зрештою стають інші - зовсім не ті, хто насправді ліз у полум'я боротьби, ризикуючи своїм життям.

Комментариев: 0
Добавить комментарий