Підозрюваному у держзраді тростянчанину суд пом`якшив міру запобіжного заходу

Волонтеру, депутату Охтирської районної ради Сумської області Олександру Курпілю, після трьох місяців тримання в СІЗО, Сумський апеляційний суд змінив міру запобіжного заходу, замінивши тримання в СІЗО на цілодобовий домашній арешт. Ця новина стала сенсацією для жителів громади, які слідкують за розвитком кримінальної справи, в якій чоловіка, що допомагав тростянчанам виживати в умовах ворожої окупації, підозрюють у співпраці з окупантами рф. 

Опоненти Курпіля, насамперед з провладної у Тростянці "Сили людей" та оточення тростянецького мера, який очолює цю партію в регіоні, на підконтрольному інтернет-порталі «Тростянець.info» цю подію видали, як чергове досягнення слідства, результатом роботи якого, мовляв, і стало те, що «суд відправив Курпіля під цілодобовий домашній арешт» (цитата з «Тростянець.info»). Насправді ж все виглядає з точністю до навпаки. Адже суд ще 9 травня, в день затримання підозрюваного, відправив Курпіля в СІЗО. А домашній арешт – це вже пом`якшувальна міра запобіжного заходу. Бо насправді тепер Олександр Курпіль не за гратами, а у себе вдома. А представник прокуратури на засіданні Апеляційного суду просив ще продовжити тримання Курпіля в СІЗО. Однак правосуддя вирішило – досить, і замінило слідчий ізолятор на домашній арешт.

Загалом же ситуація по справі не змінилась - підозри з О.Курпіля (на фото - по центру), не зняті, досудове розслідування триває, матеріали якого по закінченню слідства будуть передані до суду. Скоріше за все, справу розглядатиме Тростянецький суд. Тоді і буде поставлено крапку в цій історії. 

Втім, звільнення Курпіля з СІЗО не треба і спрощувати. 

   - Зміна запобіжного заходу вказує на те, що слідство вже три місяці «топчеться на місці», так і не назбиравши твердих доказів, щоб передати справу до суду. І тепер, як здається, просто затягує її розгляд, - вважає адвокат підозрюваного Павло Собина (на фото крайній справа).

Очевидним в цій справі є і такий собі прихований інтерес команди мера і його самого - очорнити діяльність волонтерів групи Шила, до якої входив і Олександр Курпіль. Адже на сьогодні авторитет цих людей набагато вищий за авторитет міської влади, яка під час окупації втекла з міста, кинувши людей на поталу ворогу. Тому у цій справі з боку звинувачення так багато свідків, які напряму чи опосередковано пов`язані і залежні від мера. І поки що вони свідчать так, як потрібно босу.

Тільки мер збоку в цій історії, а ось свідки в ній можуть «погоріти». Бо в суді покази на зразок «я чув від когось», «я не бачив, але мені розповіли...» і таке інше, вже проходити не будуть. В суді доведеться говорити правду, або ж відповідати за дачу неправдивих показань. А це вже кримінальна стаття і конкретний строк.

Комментариев: 0
Добавить комментарий