На Кролевеччині зафіксували спалах африканської чуми свиней




У селі Зазірки Кролевецької ОТГ Сумської області серед свійських тварин зафіксували спалах африканської чуми свиней. Лабораторія Сумської регіональної Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів підтвердила наявність небезпечної хвороби. Встановлено карантин.


       Африканська чума свиней відноситься до особливо небезпечних хвороб свиней, це висококонтагіозна вірусна хвороба, яка перебігає блискавично, гостро, хронічно, безсимптомно й характеризується гарячкою (лихоманкою), геморагічним діатезом, ціанозом шкіри, геморагічним діатезом внутрішніх органів, некродистрофічними змінами паренхіматозних органів і високою летальністю, що призводить до значних економічних збитків. Загибель тварин при зараженні АЧС становить 100%. Все поголів’я свиней, що захворіло, гине. Підозрілі до захворювання тварини знищуються.

В інших регіонах Сумської області по факту АЧС вже розгорнута інформаційно-роз`яснювальна робота з метою запобігання занесенню вірусу АЧС на територію свинарських господарств різної форми власності та особистих селянських господарств необхідно дотримуватись спеціальних правил профілактики. Зокрема, як поінформували в Тростянецькому відділі безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Охтирського управління Головного управління Держпродспоживслужби, через соцмережі і місцеві ЗМІ поширена інформація про дії власників свиней і стосовно головних заборон, аби не допустити поширення хвороби.

Зокрема, забороняється завезення свиней з територій, які є небезпечними та загрозливими щодо АЧС; згодовування кормів невідомого походження; використовувати для напування тварин воду з річок, інших водойм з повільною течією; відвідування свинарських господарств та тваринницьких приміщень особистих господарств сторонніми особами; забивати хворих свиней та не піддавати переробці туші вимушено забитих.

При підозрі захворювання чи загибелі свиней треба негайно інформувати державну ветеринарну службу про усі випадки загибелі або раптових змін клінічного стану домашніх свиней в особистих підсобних господарствах і кабанів в дикій природі.


Комментариев: 0
Добавить комментарий