У Тростянецькій громаді трапився перший випадок отруєння грибами

З настанням грибної пори Держпродспоживслужба знову і знову нагадує, що серед дарів лісу зустрічаються такі, які треба оминати. Це – отруйні гриби. Нещодавно в Тростянецькій громаді Сумської області зареєстровано перший випадок отруєння грибами. 


За інформацією Тростянецького сектору державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Охтирського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області, постраждалий вживав дикорослі гриби, схожі на підберезовики та варені гриби, схожі на «польські». Вчасно надана медична допомога врятувала життя людині.


Прикро, що невміння відрізнити отруйні від їстівних грибів, неуважність під час збирання, неправильне приготування і призводить до отруєнь, нерідко з тяжкими наслідками. 

Найчастіше причиною смертельних та важких отруєнь стає вживання блідої поганки, яку іноді важко відрізнити від сироїжки чи печериці навіть досвідченому грибникові. Токсини блідої поганки не руйнуються при жодному виді термічної обробки, висушуванні, моментально всмоктуються в кров і викликають незворотні пошкодження печінки та нирок. Загальних надійних способів розпізнавання отруйних грибів, на жаль, не існує. Представники Держпродспоживслужби радять: ніколи не брати незнайомі і якщо якийсь із зібраних грибів викликає невпевненість, краще просто викинути його; не гнатися за кількістю, не брати у мисливському запалі будь-які – перезрілі, червиві, дряблі гриби, оскільки в них накопичуються токсичні речовини; не купляти гриби на стихійних ринках; не збирати гриби в посушливу погоду - у цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів; ніколи не куштуйте сирі гриби; готуйте гриби протягом першої доби після збирання; варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин; зберігати страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Комментариев: 0
Добавить комментарий