У Боромлянській громаді з ініціативи волонтера придбали авто для місцевої роти охорони ЗСУ

У Боромлянській громаді за територіальну оборону відповідає створена там рота охорони. У військових є своя комендатура, вони мають належну зброю, спорядження, амуніцію. Ось тільки автомобіля у підрозділу немає. Боромлянська сільрада від цієї проблеми тихенько відсторонилася. Тому під час несення служби, особливо для нічних патрулювань території та реагування на термінові виклики, доводиться військовим брати власні автомобілі, заправляти їх за свої гроші, а коли техніка ламається - ремонтувати знову ж таки за свої.

- Я з багатьма бійцями роти охорони знайомий, бачив, як не вистачає їм транспортного засобу. Ось і зробив клич через соцмережі до всіх небайдужих зібрати гроші та купити їм надійний автомобіль, - розповідає місцевий волонтер Сергій Гонтаренко.

Сергій в Боромлі - людина авторитетна, небайдужа, не раз свою патріотичну позицію доводив конкретними ділами, кожне з яких по-серйозному вважає нехай і маленькою, але цеглинкою у справі майбутньої перемоги України над російським ворогом. Тому ніколи не стояв і не стоїть осторонь визвольної боротьби - і під час окупації, коли допомагав місцевим партизанам, і після звіль­нення громади від орків, долучаючись до різних волонтерських справ, здебільшого витрачаючи на це власні кошти. І ось тепер він вже сам започаткував волонтерський проєкт - збір коштів для Боромлянської роти охорони. 

- Перш за все разом з адміністратором інтернет-групи "Боромлянська територіальна громада" Сер­гієм Омелечкіним ми виклали інформацію про початок збору коштів на автомобіль для військових, вказали номер банківської картки, можливість здати і готівку. Вже в перші дні цю публікацію переглянуло біля 4 тисяч людей, - розповідає Сергій. - Було побоювання, що наша справа може розтягнутися на місяці. Але більше вірив в успіх. Надихнув приклад Сергія Притули, фонд якого вже не одну сотню мільйонів благодійних грошей зібрав для ЗСУ, за три дні зібрали 600 мільйонів на чотири байрактари. Тут важливі навіть не гроші - участь у волонтерстві реально згуртовує людей у боротьбі з ворогом. 

З початком збору грошей, підшукувати і автомобіль. Було зрозуміло, що це має бути надійна, підвищеної прохідності повнопривідна машина. Зрозуміло, вартістю на фактично зібрану суму. Одного разу Сергій Гонтаренко, перебуваючи у Краснопіллі, приглянув такий УАЗик. Власник назвав ціну у біля 30 тисяч гривень. 

Таку суму зібрати виявилося справою нескладною. До благодійної акції долучилися немало небайдужих людей. Не минуло і тижня, як на картці лежало 27 тисяч гривень. Хтось здав 50 гривень, хтось тисячу, а один мешканець Сум, який попросив не називати його прізвища, перерахував аж 16 тисяч гривень. Але на цій "планці" збір раптом застопорився. Очевидно, що найбільш патріотично налаштовані здали гроші відразу, а решта - або не планували взагалі, або ж відклали допомогу військовим на потім. Дивно, але чомусь в сторону "відійшли" сільський голова В.Романіка, більшість депутатів та членів виконкому. Хоча у розмові вони підтримували цю акцію.

Кошти зібрали немалі, але на переглянутий УАЗик трішки не вистачало. Вирішили ініціатори зробити ще один інформаційний посил - підключили деякі інші інтернет-ресурси, а також особисті електронні повідомлення друзям і знайомим. 

І це також спрацювати - сума зросла до 37,3 тис. грн. На них і купили автівку, тільки іншу - теж беушну, теж УАЗ, але новіший, ніж краснопільський, і кращий за станом двигуна та по якості кузовщини. За своє авто власник спочатку просив 40 тисяч. Та коли діз­нався, що автомобіль пот­рібен військовим і гроші на нього збирали всією громадою, то сума зменшилась відразу на 5 тисяч. То ж, коштів вистачило, автомобіль купили, перегнали до Боромлі, там же провели належний перед експлуатацією техогляд і передали військовим. На гроші, що залишились, купили пальне.

Військові роти охорони Боромлянської ОТГ дякують місцевим волонтерам і всім небайдужим мешканцям за допомогу, зазначаючи, що машина вкрай потрібна в їхній службі. Дякує землякам та всім небайдужим і ініціатор акції - волонтер Сергій Гонтаренко.

- Висловлюю щиру подяку всім небайдужим за допомогу, активну позицію та щирий внесок у нашу майбутню перемогу! Не може такого бути, що внесок навіть у одну гривню нічого не змінює. Ні, змінює і навіть може бути вирішальним. І сьогодні, коли ми придбали і передали військовим народний автомобіль, кожен хто здавав гроші, може сказати, що є і його внесок у забезпеченні спокою у громаді, захисті її від ворога, наближенні нашої спільної перемоги над "русьнею". Ми разом зробили дуже важливу і гарну справу, - підсумовує Сергій Гонтаренко.


Комментариев: 0
Добавить комментарий