У Тростянці наповнюється життям розбита і спалена орками п`ятиповерхівка

Обстріляну та вигорілу п'ятиповерхівку на привокзальній площі у Тростянці Сумської області, будівельні експерти вже давно списали, як таку, що не підлягає відновленню. Архітектори мудрують над ескізами створення на цьому місці меморіалу.

А тим часом прості люди поступово повертаються до своїх осель. Одні, щоб побути на місці, де до війни прожили по кілька десятків років. А дехто облаштовується хоча й не на постійно, але, як то, кажуть, щоб було по домашньому. 

Одна з таких родин - Сосєдки. Їхня квартира на першому поверсі. Вже навели в ній належний порядок - є світло і вода. В холодильнику запаси їжі. В кімнаті - телевізор. Подружжя часто приходять сюди, хоча постійно жити не наважуються. Будинок то аварійний. Міська рада у травні надала їм кімнату у комунальному гуртожитку в цукрозаводському мікрорайоні, щоправда, аж на четвертому поверсі. Для літніх людей не зовсім зручний горизонт. Тому чередують перебування то тут, то там..

А ось Юрій Смірнов, ще один мешканець героїчного будинку - той взагалі звідси не виїжджав. Окупацію в ньому пересидів, і зараз продовжує перебувати у своїй квартирі. Справжній комендант, який слідкує за подіями.

Пережиту окупацію мешканці будинку згадують з жахом. Вже в перший день захоплення міста ворог почав перетворювати привокзальну площу на плацдарм для своєї техніки. Часом її тут просто кишіло. Василь Іванович Сосєдка розповідає, як одного разу спробував непомітно порахувати всю ту російську техніку, яка назбиралась навпроти його дому. Страшно навіть уявити - стояло 62 танки, два БТР, 6 самохідних артилерійських установок, десятки бензовозів… Часом ця зброя обстрілювала округу, для пристрілки гатили по їхній п`ятиповерхівці. Здебільшого, з боку вокзалу. Але бувало, що танк чи БТР заїжджали у їхній двір, і вже лупили по житловим поверхам з протилежного боку. Люди, хто не встигав перебратися до рідних з цієї площі, сиділи у підвалі. Але і він не виручав. Був випадок, коли під час обстрілу забігли вони у підвальне приміщення і прямо їм під ноги прилетів артилерійський снаряд. Добре, що не вибухнув. Від постійних обстрілів і пожеж цей будинок весь почорнів, а його зовнішній вигляд тим людям, які вперше сюди потрапляють, просто наводить жах.
Якою буде доля цієї п`ятиповерхівки, поки що мало хто знає. Рішення прийматиметься не у Тростянці. Але однозначно, що воно повинно влаштувати і тростянчан, для яких це місце має стати легендарним, і мешканців цього героїчного будинку.
Комментариев: 0
Добавить комментарий