"Турбота" по-тростянецьки: міська рада відмовила організації інвалідів у гуманітарній допомозі

З майже двох тисяч інвалідів, які проживають на Тростянеччині Сумської області, є невелика група найбільш вразливих хворобами людей, які потребують посиленого догляду. Враховуючи, що у Тростянці міська влада розподіляє майже всю гуманітарну допомогу, що приходить в громаду від фондів і волонтерів, місцева організація інвалідів попросила у мерії надати цим інвалідам допомогу у вигляді додаткових гуманітарних наборів. Але у відповідь отримали відмову. 

По різному в суспільстві називають інвалідів – «люди з особливими потребами», «люди з обмеженими можливостями». Так звучить толерантніше, аніж просто - інвалід. Але від того, як цю людину ми називаємо, їй краще не стає. В будь-якому випадку таким людям потрібна підтримка суспільства. Причому, не на словах, а на ділі.

На Тростянеччині проживає біля 1,9 тисячі людей з різною ступінню інвалідності. Серед них є дуже важкі хворі, як то 135 чоловік, які пересуваються лише на інвалідних візочках. Є взагалі лежачі. Є незрячі, з розладами різних органів і т.д. Є в Тростянці і організація інвалідів, її представляють 220 найбільш суспільно активних людей.

І ось порадившись з колегами по організації, зваживши на багато звернень інвалідів про надання допомоги і враховуючи, що Тростянецька міська рада на сьогодні розподіляє майже всю гуманітарну допомогу, яка надходить в Тростянець, голова організації інвалідів Наталія Лісафіна вирішила спробувати "вибити" додаткові гуманітарні набори для найбільш важких інвалідвів через мерію. Наприкінці квітня (28.04.2022 р.) вона пише міському голові Ю.Бові клопотання, в якому просить для інвалідів, які потребують посиленого харчування, додаткової гуманітарної допомоги.

   

  • У нас немає ніяких власних фінансових ресурсів, ми можемо тільки писати звернення, просити. Я і написала до місцевої влади заяву, аби в цей дуже складний час воєнного стану хоч трохи допомогти людям з важкими ускладненнями, щоб їм надали хоча б по одному окремому пакунку, де б були засоби особистої гігієни, набір найнеохідніших продуктів харчування, медикаменти першої необхідності, - каже голова організації.

На початку травня організація інвалідів отримує відповідь з міськради. Підготовлене, як виходить з листа, замом мера О.Волковою, а підписане міським головою Ю.Бовою. В ньому повідомляється, що міська рада не впливає на асортимент гуманітарних наборів, бо їх формують благодійні фонди та волонтери, а отримують допомогу всі мешканці «в рівних частинах… в т.ч. і домоволодіння з інвалідністю». А закінчується лист тим, що «… починаючи з 2.05.2022 року надання гуманітарної допомоги буде здійснюватися виключно особам, які найбільше постраждали внаслідок окупації РФ та мають значні пошкодження або руйнування житла».


Цікаве формулювання. Цікаво їй стало, хто і за якими критеріями буде визначати тих "виключних осіб"?

Наталія Лісафіна набирає вказаний у листі телефон Волкової. Перепитує: «Судячи з вашої відповіді я зрозуміла, що інвалідам окремо ви нічого надавати не будете?». Та, зі слів Лісафіної, відповіла: «Правильно розумієте».

Втім, думати, що вирішальною в цьому проблемному питанні є позиція Волкової, було б помилкою. Не дарма ж у народі кажуть, що риба, як то кажуть, гниє з голови. У розмові з мером на цю тему Бова Лісафіній відповій зрозуміліше: «А яка різниця між звичайною людиною і інвалідом?». Я йому кажу: «Дуже велика». А мер тоді каже: «Ідіть до Шила. Ви ж його хвалите». 

Так, інваліди – люди совістливі, не скупляться на подяки, хто їм допомагає. Висловлювали вдячність і волонтерській групі Мирослава Шила, і депутатці міської ради Інні Борисенко, і ветеринарному лікарю Валерію Клімашевському, і фермеру Олександру Слівкіну, і церкві Спасіння... Вони всі по мірі своїх можливостей допомагали інвалідам.


Але в ситуації з посиленими пайками для найбільш уражених хворобами інвалідів допомогти може тільки міськрада. Допоможе – інваліди подякують і їй. Бо хто, як не інваліди, як пише мер у своєму листі «найбільше постраждали внаслідок окупації».

Комментариев: 0
Добавить комментарий