Президент України у Зверненні з нагоди Дня пам'яті та примирення згадав Тростянець


Президент України Володимир Зеленський сьогодні - у День пам'яті та примирення, звернувся до українців. Своє звернення Глава держави записав із зруйнованої Бородянки, що на Київщині. І серед прикладів того, як болісно і жорстко фашизм в Європі сьогодні повторився рашизмом в Україні, він назвав і місто Тростянець Сумської області.

"Цього року ми говоримо "ніколи знову" інакше. Ми чуємо "ніколи знову" інакше. Це звучить болісно, жорстко. Без вигуку, а із знаком питання. Ви говорите "ніколи знову"? Розкажіть про це Україні. 24 лютого слово ніколи стерли, розстріляли та розбомбили. Сотнями ракет о 4-й ранку, якими розбудили всю Україну. Ми почули моторошні вибухи. Ми почули знову", - сказав Володимир Зеленський.

Президент зазначив, що після 77 років після закінчення Другої світової війни "зло відродилося".
"На жаль, є ті, хто пережив всі ці злочини, втративши мільйони людей, які боролися за перемогу і здобули її, сьогодні осквернили пам'ять про їхні подвиги. Той, хто дозволив обстрілювати зі своєї землі міста України. Той, хто плюнув в обличчя своєму "Безсмертному полку", поставивши поруч із ним катів з Бучі і кинув виклик усьому людству, але забув про головне: будь-яке закінчується однаково - воно закінчується", - додав гарант.

Порівнюючи злочини нацистів під час Другої світової війни, заподіяні в країнах західної Європи, зокрема у Франції, гарант згадав і наш Тростянець.
«…Це пам'ятають французи. Пам’ятають Орадур-сюр-Глан, де есесівці спалили живцем півтисячі жінок і дітей. Масові повішення в Тюлі, різанину в селищі Аск. Багатотисячна акція спротиву в окупованому Ліллі. Вони бачили, що зробили в Бучі, Ірпені, Бородянці, Волновасі, Тростянці. Вони бачать, як окупували Херсон, Мелітополь, Бердянськ та інші наші міста, у яких люди не здаються. І виходять на багатотисячні мирні акції, які не під силу окупанту, і все, що вони можуть, – лише стріляти по мирних людях…».

Зеленський закликав українців сьогодні вшанувати пам'ять усіх борців із нацизмом та жертв, які загинули під час Другої світової. І запевнив, що прийде мир і в Україну.
«І знову буде мир. Нарешті знову!
Ми подолаємо зиму, яка почалася 24 лютого, триває 8 травня, але точно скінчиться, і її розтопить українське сонце! І ми зустрінемо наш світанок усією країною. І рідні та кохані, друзі й близькі будуть поруч знову! Нарешті знову! І над тимчасово окупованими містами й селами наш прапор замайорить знову. Нарешті знову! І ми зберемося разом. І буде мир! Нарешті знову! І більше жодних чорно-білих снів, а тільки синьо-жовта мрія. Нарешті знову! За це боролися наші предки.
Вічна шана всім, хто протистояв нацизму!
Вічна пам'ять усім загиблим під час Другої світової війни!» - зазначив Президент України Володимир Зеленський.
Комментариев: 0
Добавить комментарий