Комунальний колапс у Тростянці: вода по графіку, нечистоти заливають підвали


Мінімум половина жителів Тростянця Сумської області потрапили у заручники техногенної аварії, що сталася днями у місті: з ладу вийшли відразу три основних об`єкти каналізаційних комунікацій. Це – центральні самопливні колектори, що відводять каналізаційні стоки з вулиць міста до очисних споруд.


Самостійно, в робочому порядку ліквідувати наслідки аварії комунальники КП «Тростянецькомунсервіс» не можуть. Очевидно, що для цього у них не вистачає ні власних технічних можливостей, ні ресурсів. Рівно як нереальною є подальша експлуатація несправних мереж.

  • На даний момент їх обслуговувати немає ніякої можливості   - говорить директор КП «Тростянецькомунервіс» Андрій Самодай.


Втім, навряд чи дане «чп» можна вважати випадковим. У нинішньої міської ради з Бовою на чолі комуналка вже давно не в пріоритетних за важливістю галузях – попереду чомусь стоять фестивалі, футбол,  розважальні майданчики... Кожного року, крім розмов, ніяких заходів не вживається по будівництву нових очисних споруд, водопровідно-каналізаційні мережі працюють, як то кажуть, «на ладан дихаючи». Ще у 2020 році була готова документація по реконструкції самоплинного колектору по вул. Відродження, але вона так до останнього часу і припадала пилом десь в кабінетній шухлядці. Лише зараз, коли «півень клюнув», її нарешті передали підряднику, який буде виконувати ці роботи.  


Вражають масштаби надзвичайної пригоди. Аварія охопила чи не половину всього міста. Насамперед, це більшість вулиць центру міста, які забезпечуються водою з водозабору, що по вул. Татаренка. Відчує проблеми з роботою каналізаційно-водопровідних мереж і частина цукрозаводського мікрорайону міста. Там також є абоненти, запитані до водозабору по Татаренка. Вестимуться аварійно-відновлювальні роботи по цілосності напірних колекторів і по вулицях Нескучанська та Комарова. Тому мешканцям і цих мікрорайонів треба готуватися до перебоїв з водою. А тут чимало багатоповерхових будинків.  Але найбільше, як висловився начальник «Тростянецькомунсервісу» А.Самодай, «доведеться потерпіти» жителям центральної частини міста. Також це стосується і одного з найбільших в місті мікрорайонів - залізничного, де здійснює водопостачання профільне підприємство Південної залізниці. 


Щоб виправляти ситуацію, вчора в нагальному порядку у Тростянці довелося проводити засідання комісії з питань технологічно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Допомогу попросили і в Сумській облдержвдміністрації. Її управління з житлово-комунального господарства вже підключилося в процес. Однак скільки триватимуть відновлювальні роботи, ніхто не може спрогнозувати. Десь вистачить кількох днів, а десь роботи розтягнуться на тижні 

  • Ведеться робота спільно із управлінням ЖКГ Сумської ОДА. Створена спеціальна комісія з цього приводу. Ведеться обмін документацією, - говорить А.Самодай.

Керівник «Тростянецькомунсервісу» А.Самодай, він же депутат від правлячої в раді фракції «Сила людей», каже, що задоволений тим, що «обласне управління розуміє складність аварійної ситуації». Ось тільки дивує інше – чому цього розуміння вже стільки років не має ні міський голова Бова, ні підконтрольні йому депутати з тієї ж «Сили людей»? 


А допоки працюють комісії, складаються кошториси і проєкти, людям вже довели погодинний графік подачі води в їхні оселі - з 6.00 до 9.00 та з 17.00 до 22.00. І попередили, щоб менше користувалися водою. Бо стоки, які з верхніх вулиць приватного сектору потрапляють у непрацюючі колектори, можуть виливатися в підвальних приміщеннях багатоповерхівок центральної частини міста. І це буде додаткова проблема не стільки для влади, скільки для людей.

Комментариев: 0
Добавить комментарий