Завдяки волонтерам у Тростянці поховання загиблих внаслідок війни будуть безкоштовними


Благодійна організація "Гуманітарний Штаб Тростянець", що працює в місті Тростянець Сумської області разом з міжнародним благодійним фондом Gift of the Givers розробили і вже запровадили у своїй громаді програму, за якої поховання та перепоховання загиблих жителів громади внаслідок війни для їхніх родин є безкоштовними. Про це нещодавно розповів автор проєкту Андрій Соколов.


Тема захоронення померлих внаслідок війни чи розстріляних російськими солдатами людей для Тростянецької громади є дуже болючою і актуальною. Тридцять днів ворожої окупації перетворилися на жахливе пекло не тільки для живих людей, а й мертвих. Російські фашисти безцеремонно розстрілювали мирне населення на вулицях, площах, давили людей танками, підривали гранатами, до смерті катували у підвалах. Гинуло населення від розривів снарядів, бомбардувань і мінометних обстрілів. Немало пішло з життя своєю смертю, але внаслідок психічних розладів чи хвороб, подолати які людині не можна було через відсутність ліків. 



І навіть провести тих, хто відійшов у світ інший, в період окупації було майже неможливо. Ні про яке належне ставлення до загиблих українців навіть не йшлося, ворог тривалий час не віддавав їх рідним, бездиханні тіла по кілька днів лежали на вулицях, обабіч доріг.  

Крім усього, окупанти блокували підходи до кладовищ, де облаштували блокпости та засідки для снайперів. Навіть підходити, не те що ховати, було вкрай небезпечно.


Тому померлих і загиблих ховали з великим запізненням, часто де доведеться -  на городах, в лісосмугах, неподалік будинків з надією, що прийде час і тіла все ж перепоховають там, де їм і належить вічно спочивати – на кладовищах.


Сьогодні в Тростянецькій громаді окупантів немає. Жителі оговтуються від пережитого. Сапери звільняють населені пункті від нерозірваних снарядів і мінних розтяжок. Потроху розчищають від цього небезпечного мотлоху і кладовища. Тепер є всі можливості спокійно і гідно провести у останню путь покійників. Запрацювали ритуальні служби Оксана Фрик та Ольга Арсенова, які надають послуги по всій Тростянецькій громаді. Ось тільки у більшості родин фінансові можливості дуже обмежені, щоб дозволити собі оплатити весь пакет ритуальних послуг. А це дуже не дешево.


Тому і вирішили в цій ситуації допомогти людям волонтери БО "Гуманітарний штаб Тростянець"

  • Спочатку склали програму, переклали її на англійську мову, зібрали необхідні фото та –відеодокази, згоди на співпрацю з ритуальними службами міста, - розповідає Андрій Соколов. - А потім взялися за пошук донорів-партнерів. Звернулися до вже перевірених партнерів, з ким співпрацювали останнім часом по доставці гуманітарних вантажів. І відразу ж посміхнулася удача – відгукнувся міжнародний фонд Gift of the Givers з Південно-Африканської Республіки. Його представники De Villiers Venter і Natalia Venter погодилися на співпрацю. 


В деяких питаннях ще доведеться розбиратися. Наприклад, на сьогодні не існує точного списку людей, померлих в період окупації, хто, де і коли похований. З часом все це буде уточнено. Але головне досягнуто - Міжнародний благодійний фонд покриватиме всі витрати мешканцям Тростянецької громади у похованні чи перепохованні своїх близьких, померлих внаслідок війни.

Комментариев: 0
Добавить комментарий