Олександр Ткаченко: відбудуємо краєзнавчий музей Охтирки і зруйновані пам`ятки Тростянця

У Тростянці та Охтирці Сумської області побував міністр культури України Олександра Ткаченка. Разом з головою Сумської ОВА Дмитром Живицьким та групою обласних і посадовців Охтирського району, вони відвідали найбільше постраждалі від російського вторгнення та оглянули пошкоджені об’єкти культурної спадщини та заклади культури.

«Відбулися важливі зустрічі та переговори. Нам приємно, що це вже четвертий міністр, який відвідав Сумщину після звільнення від орків. Ми домовилися, що спільно з державою по різним напрямкам будемо працювати над збереженням нашої історико-культурної спадщини, архівів та культурних цінностей. Разом усе відбудуємо: і краєзнавчий музей Охтирки, і зруйновані музеї Тростянця. Точно: зробимо все ще краще!», - розповів голова Сумської ОВА.

Мета перебування міністра на Охтирщині, як він сам сказав - «де це можливо, починаємо поновлювати зруйновані російськими окупантами міста». Але спочатку маємо все фіксувати. По-перше, аби оцінити, що з аварійного стану зараз може бути поновлено. По-друге, для формування списку для майбутніх репарацій від російської федерації. Міністр культури побачив спалену ворогом у Тростянці пам’ятку архітектури національного значення – будинок управителя маєтками Кеніга. Зараз об’єкт потребує детальної експертизи на предмет можливості відновлення.

Побували міністр з губернатором і в пам’ятках архітектури національного значення - «Круглий двір», головному будинку садиби Кеніга, біля яких велись прямі бої. 
У місті Охтирка внаслідок російських обстрілів було пошкоджено історичну будівлю XIX ст. краєзнавчого музею.  
«... рашисти варварськи бомбили місто, не шкодуючи нікого та нічого. До речі, щодо долі музею – вже маю хороші новини: Почесний Консул Азербайджанської Республіки Афган Салманов висловив готовність азербайджанської сторони допомогти державі у відновленні об’єкту. Розпочнемо з розробки проектно-кошторисної документації», – додав мІністр. 
Комментариев: 0
Добавить комментарий