Тростянеччина святкує Богоявлення і святить воду

У місті та селах Тростянецької громади Сумської області відзначають свято Хрещення Господнього або як його ще називають - Богоявлення. Це суто релігійне свято, яке прийшло до нас із запровадженням християнства.
З самого ранку в храмах Тростянця лунали дзвони, а біля кожного з них збирається багато вірян. Всі прийшли з посудинами з питною водою, щоб освятити її. Люди говорять, що освячення води в ці дні вже стало для них непорушним законом. Її вони вживають  натще серце. 
У Вознесенському храмі святкове богослужіння проводив благочинний Тростянецького округу, настоятель Вознесенського храму протоієрей Олександр Карпець. В іншому храмі - Благовіщенському, службу правив настоятель цього храму протоієрей Миколай Олійник. 

Були відслужені Великі Царські часи, вечірня з  літургією. Після читання Святого Євангелія святі отці зверталися до вірян зі словами проповіді про Таїнство Хрещення, його необхідність для спасіння кожної людини. 

Наприкінці літургії були відправлені Великі водосвяття, під час яких присутніх богомольців було окроплено святою водою та освячено воду, з якою люди прийшли до храмів.
Також на велике освячення води люди йдуть до криничок в урочище «Нескучне» та до джерела Підгірного,  що біля каплички святителя Пантелеімона.

Під час богослужінь відбувалися традиційні славлення Господу Іісусу Христу, який прийшов на Іордан хреститися від Іоанна Предтечі. Традиційно на Хрещення Господнє багато відчайдух пірнали в ополонки чи обливаються надворі холодною водою. Всі купальники кажуть, що відчуття чудові. І що купання додає їм здоров`я.

Комментариев: 0
Добавить комментарий